INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nacionalni muzej građevinarstva SAD u Vašingtonu

08.02.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Nacionalni muzej građevinarstva u svojoj zbirci poseduje obilje zanimljivog sadržaja za posetioce: od crteža značajnih arhitekata do primera održive kuće izgrađene u punoj veličini.

Međutim, muzej svoj rad ne zasniva samo na pokazivanju artefakata, već mu je pre svega cilj da bude mesto za razvoj, istraživanja i razmenu ideja. Muzej je osnovao Kongres SAD 1980. godine.

Danas se u muzeju organizuju brojna predavanja, festivali, obrazovni programi za nagrađivane učenike i studente (npr. CityVision and Design Apprenticeship Program), različiti školski programi...

U knjižari/prodavnici muzeja (Museum Shop) može se naći korisna literatura iz oblasti građene sredine, najboljih primera dizajna na polju arhitekture, enterijera i građevinarstva, itd. Ova muzejska prodavnica nekoliko puta proglašena je tokom poslednjih godina najboljom u SAD od strane raznih časopisa i sajtova: Niche, Washington Post-a, National Geographic Traveler, Intelligent Travel...

Muzej građevinarstva SAD smešten je u Vašingtonu, u zgradi iz devetnaestog veka sa posebnom istorijom. Naime, izgrađena je po projektu generala vojske SAD, arhitekte i inženjera, Montgomery C. Meigs-a, u periodu 1882. do 1887. godine, kao vatrootporna zgrada po zahtevu Kongresa za smeštaj Penzijske kancelarije. To je ujedno najveće i poslednje arhitektonsko delo svog projektanta.

Spoljašnji izgled muzeja oblikovan je po uzoru na palatu Farnese u Rimu izgrađenu prema projektu Mikelanđela 1589. godine, dok je centralni hol građen po uzoru na Palazzo della Cancelleria, sa stubovima po uzoru na Mikelanđelove stubove iz crkve Santa Maria degli Angeli u Rimu.

Muzej dodeljuje tri međunarodno poznate nagrade za postignuća u građevinarstvu, umetnosti i nauci:

  • Vincent Scully Prize se dodeljuje pojedincima za primer iz prakse, doprinos školstvu, kritiku u oblasti arhitekture, pejzažnu arhitekturu, zaštitu spomenika i urbani dizajn. Neki od dobitnika su Richard Moe, Jane Jacobs, Robert Venturi i Denise Scott Brown, Njegovo veličanstvo Aga Khan, i Phyllis Lambert...
  • Henry C. Turner Prize dodeljuje se za izume i inovativne metode, i/ili izuzetna postignuća pojedinaca ili tima pojedinaca, u oblasti građevinskih tehnologija; neki od dosadašnjih dobitnika su Frank Gehry, I.M. Pei, Leslie E. Robertson, i U.S. Green Building Council...
  • Honor Award dodeljuje se pojedincima i kompanijama koji su napravili značajan doprinos poljima arhitekture, urbanizma, konstrukcija i izgradnje; neki od dosadašnjih dobitnika su Cindy i Jay Pritzker, Michael D. Eisner i Walt Disney Company, Clark Construction Group, itd.

Srbija nema muzej građevinarstva, međutim, u okviru Muzeja nauke i tehnike u Beogradu postoji Zbirka odeljenja arhitekture (više o ovome na linku ispod).

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;