IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

HOK predstavlja planove za futuristički istraživački kompleks u NASA parku

15.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U Silikonskoj dolini, na teritoriji NASA Istraživačkog parka, tim stručnjaka među kojima je i arhitektonski studio HOK, objavio je planove za izgradnju poslovno-istraživačkog kompleksa nazvanog Berkeley Space Center.

Budući izgled kompleksa

Budući izgled kompleksa (Foto: HOK)

Ovaj ambiciozni projekat, koji obuhvata oko 130.000 kvadratnih metara prostora za kancelarije i istraživanje, uključuje Univerzitet Kalifornije u Berkliju, developera SKS Partners, arhitektonski studio HOK i studio za pejzažnu arhitekturu Field Operations.

Berkeley Space Center će biti smešten na placu unutar NASA Ames Istraživačkog centra i imaće niz niskih zgrada sa staklenim fasadama, kao i otvoreni prostor. Nalaziće se pored Moffett Federalnog aerodroma i Hangara One, nekadašnjeg hangara za cepeline iz 1930-ih koji sada poseduje Google.

Centralna zelena površina i šetalište

Centralna zelena površina i šetalište (Foto: HOK)

Kompleks će biti namenjen istraživanju i maloprodaji, a u početnom planu se navodi i manji broj stambenih objekata. U središnjem delu će biti smeštena zelena površina oko koje će biti šetalište sa perforiranom nadstrešnicom.

Cilj Berkeley Space Centera je da od samog početka bude dizajniran tako da podstiče kolaborativno okruženje sa kritičnom masom i infrastrukturom potrebnom za širenje granica znanja i razvoj tehnologija budućnosti. On će podržavati istraživanja u oblastima aeronautike, računarstva i klimatologije.

Centar će se baviti istraživanjem u oblastima aeronautike, računarstva i klimatologije

Centar će se baviti istraživanjem u oblastima aeronautike, računarstva i klimatologije (Foto: HOK)

Autori navode da je izgradnja samog objekta prilika za istraživanje inovacija. Ovde će moći da se redefiniše dizajniranje velikih razvojnih projekata, njihova gradnja i kasnije upravljanje. Čitavo područje će služiti kao poligon za nove i napredne tehnologije gradnje sa niskim emisijama ugljenika.

Ovo podrazumeva upotrebu solarne energije i atmosferskih voda, kao i ulaganje u fitoremedijaciju lokacije, proces koji će izlečiti podzemne vode.

Čitavo područje će služiti kao poligon za nove i napredne tehnologije gradnje

Čitavo područje će služiti kao poligon za nove i napredne tehnologije gradnje (Foto: HOK)

Aeronautička istraživanja se na ovoj lokaciji obavljaju još od kasnih 1930-ih, prvobitno pod okriljem Nacionalnog savetodavnog odbora za aeronautiku, a kasnije je integrisano u NASA-u nakon njenog osnivanja 1958. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;