INFONET-468X60-BANNER

I to je moguće: Cement bez ugljeničnog otiska

22.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Tradicionalni procesi proizvodnje betona rezultiraju oslobađanjem velike količine CO2 za svaku tonu proizvedenog cementa. S obzirom na to da je samo u 2022. godini proizvedeno oko 4,1 milijarde tona cementa širom sveta, od čega je više od polovine u Kini, jasno je da cement ima značajan doprinos klimatskim promenama. Njegova proizvodnja odgovorna je za oko 8% globalnih emisija ugljenika.

Proizvodnja cementa odgovorna je za oko 8% globalnih emisija ugljenika

Proizvodnja cementa odgovorna je za oko 8% globalnih emisija ugljenika (Foto: Sublime Systems)

Međutim, kompanija Sublime Systems, izdanak MIT-a, predstavlja revolucionarni pristup proizvodnji cementa koji je "istinski bez ugljeničnog otiska". Njihova metoda se bazira na elektrohemijskom pristupu koji potpuno eliminiše emisije ugljenika u ključnim tačkama gde se obično javljaju.

Uobičajena proizvodnja cementa podrazumeva zagrevanje krečnjaka na oko 1.400°C pomoću fosilnih goriva, što je prvi glavni izvor emisija. Sublime Systems koristi potpuno drugačiji pristup zasnovan na elektrolizi.

Sublime Systems planira 2025. započne proizvodnju

Sublime Systems planira 2025. započne proizvodnju (Foto: Sublime Systems)

Voda se deli na vodonik i kiseonik, ali se takođe stvara pH gradijent između dve elektrode. Kalcijum iz minerala reaguje s kiselinom koja se formira na anodi, a zatim migrira prema katodi. Kada dostigne pH od najmanje 12,5, reaguje s bazom koja se generiše na katodi i taloži se kao čvrsti kalcijum hidroksid.

Ovaj proces ne samo da smanjuje emisije, već i proizvodi čisti kalcijum hidroksid, koji se može koristiti kao zamena za tradicionalni cement.

Pristup zasnovan na elektrolizi

Proces koristi elektrolizu na sobnoj temperaturi da odvoji neophodan kalcijum iz niza različitih ulaznih materijala (Foto: Sublime Systems)

Sublime Systems tvrdi da je njihov proizvod jedini zamenski proizvod za tradicionalni cement u betonu koji ne koristi fosilna goriva. Nedavno su objavili da je njihov proizvod dobio oznaku ASTM C1157, industrijski standard koji se bazira isključivo na performansama.

Dr. Jesse Benck, potpredsednik za istraživanje i razvoj u Sublime Systems, izjavio je da kompanija ima jasnu viziju kako da dostigne globalno značajan uticaj. Oni planiraju da do kraja 2025. godine naprave demonstraciono postrojenje koje će proizvoditi oko 25.000 tona cementa godišnje, a nakon toga planiraju da izgrade svoj prvi komercijalni pogon za proizvodnju cementa kapaciteta oko milion tona godišnje.

Zamena za tradicionalni cement

Zamena za tradicionalni cement (Foto: Sublime Systems)

Leah Ellis, suosnivač Sublime Systems, naglasila je važnost cementa kao materijala i potrebu za saradnjom između različitih aktera u industriji kako bi se doneli novi proizvodi na tržište i tražio cement s niskim sadržajem ugljenika.

Sublime Systems predstavlja revolucionarni pristup proizvodnji cementa koji može potpuno eliminisati emisije ugljenika. Njihova tehnologija, koja koristi elektrolizu umesto tradicionalnih peći, ima potencijal da promeni industriju cementa i doprinese smanjenju globalnih emisija ugljenika.

Pročitajte i kakve su Inovacije u testiranju trajnosti cementa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;