INFONET-468X60-BANNER

Najpouzdanija hidroizolacija ravnih prohodnih i neprohodnih krovova

21.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Hidroizolacija ravnih prohodnih i neprohodnih krovova uključuje:

1. Izradu parne brane:

  • Postavljanje slobodno položene folije sa lepljenim preklopima;
  • Izradu samolepljivih bitumenskih parnih brana;
  • Varenje bitumenskih traka sa AL uloškom;
  • Izradu parne brane epoksidnim premazom.

Tehnološki park NTP Novi Sad

Ravan krov - Tehnološki park NTP Novi Sad (Foto: Izostop)

2. Stišljivo slaganje sloja termoizolacije EPS (stiropor), XPS (stirodur), kamena vuna, PIR paneli.

3. Izradu završne hidroizolacije:

  • Varenje sintetičkih membrana (PVC, TPO, FPO, SGMA, REPANOL);
  • Varenje bitumenskih traka;
  • Nanošenje tečnih membrana (poliuretan, akril…).

4. Izradu zaštite cementne košuljice (sloja za pad) polimercementnim premazima, pre lepljenja ili postavljanja na distancere završnog popločanja (keramika, kamen).

5. Postavljanje zaštitnih slojeva preko hidroizolacije i balasta (hodne staze, šljunak, ploče na pesku, ploče na distancerima).

Hidroizolacija krova membranom, Šabac

Hidroizolacija krova membranom - Zgrada u Šapcu (Foto: Izostop)

Neprohodni krovovi (ravan krov)

Neprohodni krovovi su najčešće ravnog oblika i imaju hidroizolacioni pokrivač koji je ili izložen i vidljiv, ili zaštićen i opterećen šljunkom ili drugim materijalom. U tehničkom smislu, krovove s izloženim hidroizolacionim pokrivačem nazivamo izloženim neprohodnim ravnim krovovima, a one s hidroizolacionim pokrivačem zaštićenim i opterećenim nazivamo zaštićenim ili balastnim neprohodnim ravnim krovovima. Svi navedeni tipovi krovova služe isključivo za zaštitu objekta od atmosferskih uticaja i nisu namenjeni za korišćenje ili redovnu upotrebu, već se koriste samo u servisne svrhe krova.

Neprohodni izloženi krovovi (ravan krov)

Izloženi ravni krovovi koji nisu namijenjeni za hodanje, su vrlo popularni u arhitekturi i često se koriste kao idealno rešenje za velike krovne površine. Ovaj tip krova posebno je opravdan za veće konstrukcije koje ne mogu podneti dodatna opterećenja. Ravni neprohodni krovovi sa hidroizolacionim slojem koji je izložen, su ekonomična i tehnički ispravna rešenja, posebno za velike objekte kao što su sportski stadioni, trgovački i proizvodni centri, aerodromi i sajamski kompleksi. Naravno, ovaj tip krova se može primeniti i na manjim objektima, kao što su individualne kuće ili stambene zgrade.

TC Piramida, Beograd, Sanacija dela krova PVC membranom

Sanacija dela krova PVC membranom - TC Piramida, Beograd (Foto: Izostop)

Hidroizolacioni sloj na izloženim neprohodnim ravnim krovovima samostalno preuzima ulogu zaštite objekta od nepovoljnih atmosferskih uticaja. Zbog toga se hidroizolacione membrane za ovaj tip krova često biraju kao najbolje i najoptimalnije rešenje.

U praksi se pokazalo da su PVC, TPO i FPO završne krovne membrane, kao i bitumenske membrane, vrlo dobre opcije za hidroizolaciju ovog tipa krova. Međutim, zbog svoje primenjivosti, jednostavnosti ugradnje, dugotrajnosti i estetske vrednosti, prednost se ipak daje PVC, TPO ili FPO izloženim krovnim membranama. Ove hidroizolacione membrane su upravo ono što kompanija Izostop preporučuje za ovaj tip krova.

Hidroizolacione krovne membrane koje se koriste za ovaj tip krova, moraju biti posebno dizajnirane, testirane i otporne na različite agresivne uslove kao što su UV zraci, vetar, hemikalije, ekstremne temperature i mehanička opterećenja.

Zavarivanje krovnih membrana - Hala u Ripnju (Foto: Izostop)

Glavne odlike izloženih krovova (PVC, TPO I FPO):

  • Postoji mogućnost instalacije na različitim vrstama temelja (AB konstrukcija, limena nosiva konstrukcija, drvena konstrukcija itd);
  • Predstavljaju optimalno rešenje za nove industrijske, sportske i velike infrastrukturne objekte, kao i za zamenu ili sanaciju postojećih krovova;
  • Brza, jednostavna i ekonomična ugradnja;
  • Niska težina krovnog pokrivača - membrana (približno 3kg/m2);
  • Produžen vek trajanja hidroizolacionog pokrivača sa ispravnim održavanjem (više od 30 godina);
  • Pozitivan estetski učinak;
  • Prikladna membrana za rad i primenu standardnih debljina 1,2mm, 1,5mm i 2mm;
  • Visoka propusnost pare za celi krov;
  • Mogućnost izrade raznih vrsta krovova u smislu zakrivljenosti krovnih površina, malih i velikih kosina, krovova sa mnogo detalja i prodora, pa čak i vertikalnih krovnih površina itd;
  • Različiti izbori boja krovnog pokrivača;
  • Mogućnost instalacije u različitim i neočekivanim vremenskim uslovima;
  • Potpuno uklanjanje rizika od prodiranja kiše i snega, kao i naglih udara vetra;
  • Mogućnost parcijalne sanacije.

Neprohodni krovovi sa balastom (šljunkom)

Balastni krov s prirodnim šljunkom ima istu konstrukciju kao i izloženi ravni krov, ali sa slojem šljunka. Koriste se kod manjih krovova s AB konstrukcijom.

Krov prekriven šljunkom - Tehnološki park NTP Novi Sad

Krov prekriven šljunkom - Tehnološki park NTP Novi Sad (Foto: Izostop)

Balastni krovni sistem čine:

  • AB konstrukcija u padu;
  • parna brana;
  • termička izolacija;
  • polipropilenski geotekstil;
  • PVC ili TPO ili FPO krovna membrana;
  • zaštitno-drenažni sloj, te krovni šljunak.

Preporučuje se da krovni padovi budu minimalno 1,5% prema slivnoj ravni, a kao termička izolacija preporučuje se vodonepropusna struktura - ekstrudirani polistiren XPS ili poliuretanski paneli PIR. Balastne krovne membrane treba da budu vrhunskog kvaliteta i otporne na vremenske uticaje. Zaštitni i drenažni sloj služi kao mehanička zaštita hidroizolacionih membrana i omogućava brzo dreniranje vode.

Krovni šljunak treba da bude zaobljenih ivica, granulacije 16-32mm i bez sitnih čestica. U prošlosti su balastni krovovi imali prednost nad krovovima sa izloženom hidroizolacionom membranom, ali danas se koriste uglavnom iz estetskih razloga ili zbog ekstremno jakih udara vetra. Balastni i izloženi ravni krovni sistemi su tehnički opravdani, dugoročni i ekonomski povoljni.

Prohodni krovovi

Kada govorimo o prohodnim krovovima, mislimo na krovne pozicije koje služe kao primarna konstrukcija objekta za zaštitu od upotrebnih fizičkih oštećenja i štetnih atmosferskih uslova.

Arhitektonski, prohodni krovovi su važni jer predstavljaju najviši deo objekta ili pojedinih njegovih delova. Osim što pružaju zaštitu, prohodni krovovi se takođe koriste kao korisne spoljne površine za različite namene poput prolaza, igrališta, mesta za rekreaciju i zabavu, parkinga.

Prohodni krov mora imati odgovarajući gornji sloj

Prohodni krov mora imati odgovarajući gornji sloj - TQ Vegas, Inđija (Foto: Izostop)

Prohodni krovovi se sastoje od donjeg dela u kome se nalazi hidroizolacioni sistem i gornjeg sloja koji je izložen i treba da ima karakteristike koje odgovaraju njegovoj nameni. Mogu se koristiti kamene ili keramičke pločice, deking sistemi, betonske ploče, kao i asfalt, epoksid ili ferobeton.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;