INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Važan korak ka dekarbonizaciji: Finci će praviti ugljen-negativni beton

31.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Proizvodnja betona u velikoj meri doprinosi povećanju emisije ugljenika, pa je sve više istraživanja koja pokušavaju ovo da promene. Jedan od onih koji istražuju negativne efekte karbonizacije je i Finski centar za tehnička istraživanja VTT.

Beton sa negativnim sadržajem ugljenika

Beton sa negativnim sadržajem ugljenika (Foto: VTT/Vesa Kippola)

Zahvaljujući karbonizaciji beton vremenom apsorbuje ugljen-dioksid, zbog čega može doći do korozije čeličnih armatura. Istraživači pokušavaju da ovaj problem pretvore u prednost, pa Tapio Vehmas, izvršni direktor VTT-ove kompanije Carbonaide, ističe da su odlučili da naprave beton sa negativnim sadržajem ugljenika. Njihova namera je bila da kroz eksperimente utvrde kako ugljen-dioksid funkcioniše u betonu, kako se formiraju karboaluminati da bi se zamenio cement i smanjila emisija ugljenika.

U početku su tražili adekvatne niskougljenične veze i utvrdili da šljaka od čelika iz industrijskih visokih peći nakon karbonizacije može da se koristi kao vezivo u betonu zamenjujući cement. Da bi ovo dobro funkcionisalo dodali su još sastojaka među kojima je i bio-pepeo.

U nameri da komercijalizuju ovaj projekat napravili su pilot sistem za karbonizaciju i postavili ga u kontejner pored fabrike betona u Hololi, u Finskoj. Sistem je vezivao ugljenik u prefabrikovani beton, a vlasnik pogona kasnije je iskoristio ovu tehnologiju kako bi u dvorištu jednog gradilišta postavio ploče sa negativnim sadržajem ugljenika.

Karbon-negativne ploče upotrebljene za popločavanje dvorišta

Karbon-negativne ploče upotrebljene za popločavanje dvorišta (Foto: VTT)

Ovom fazom istraživanja naučnici su dokazali da njihova tehnologija smanjuje emisiju ugljenika betona za 45%. Vehmas navodi da je zahvaljujući zameni portland cementa šljakom ugljenični otisak njihovih proizvoda smanjen na -60kg/m3, dok on kod standardnog betona iznosi 250-300kg/m3.

To znači da će pored smanjenja emisije ugljenika iz betona ovakvi proizvodi zadržavati više ugljenika nego što emituju tokom svog životnog veka.

Ugljenični otisak smanjen je na -60kg/m3

Ugljenični otisak smanjen je na -60kg/m3 (Foto: VTT/Vesa Kippola)

Sledeći korak u proizvodnji betona sa negativnim sadržajem ugljenika je izgradnja industrijske pilot proizvodne linije koja će biti prva na svetu. Izgradnja će koštati 1,8 miliona evra, a očekuje se mineralizacija do 5 tona ugljen-dioksida dnevno.

Namera kompanije Carbonaide u kreiranju održivije budućnosti je da poveća proizvodnju i da do 2026. ima 10 ovakvih postrojenja za koja procenjuje da će do 2050. godišnje vezivati oko 500 megatona ugljen-dioksida.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;