INFONET-468X60-BANNER

Beton sa čeličnom šljakom umesto cementa je jeftiniji, čvršći i održiviji od standardnog

28.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Od svih materijala koje je čovek napravio, beton se najviše koristi. Nažalost, njegov ključni sastojak je cement čija proizvodnja čini 8 odsto svetskih emisija gasova staklene bašte.

Nova tehnologija proizvodnje betona (Foto: CarbiCrete)

CarbiCrete je tehnološka kompanija sa sedištem u Montrealu koja je rešila da ovo promeni. Njihova patentirana tehnologija uklanjanja ugljenika omogućava proizvodnju betona bez cementa napravljenog od industrijskih nusproizvoda i sakupljenog ugljen-dioksida.

Pomoću ove tehnologije proizvode se različiti montažni građevinski materijali koji su jači, jeftiniji i održiviji od alternativa na bazi cementa.

CarbiCrete pruža podršku proizvođačima kako bi implementirali ovu tehnologiju u svoja postojeća postrojenja.

Direktor marketinga CarbiCrete Yuri Mytko navodi da se za svaku tona betona proizvedenog na ovaj način ukloni 150kg CO2. Kaže da je proces identičan pravljenju betona na bazi cementa, ali se razlikuje u dve stvari.

Jedna je da je cement zamenjen mlevenom čeličnom šljakom koja je nusproizvod proizvodnje čelika, a deluje kao vezivo. Drugo, beton postaje čvršći uz pomoć CO2, umesto toplote i pare, u specijalizovanoj, zatvorenoj apsorpcionoj komori.

Tokom ovog procesa karbonizacije, CO2 se "hvata" i pretvara u stabilne kalcijum karbonate, popunjavajući praznine kako bi se formirala gusta struktura i povećala čvrstina betona.

Ovaj proces se može integrisati u bilo koju postojeću fabriku za proizvodnju betona, pa kompanija namerava da proizvođačima širom sveta izdaje licence za svoju tehnologiju proizvodnje betona sa negativnim uticajem na ugljenik.

Još jedna dobra vest je da je ovakav beton jeftiniji od standardnog jer se umesto cementa koristi čelična šljaka koja se obično smatra otpadom.

CarbiCrete će povećati proizvodnju na 25.000 jedinica dnevno zahvaljujući partnerstvu sa proizvođačem betona Patio Drummond iz Kvebeka. Najavljuju da će proizvodnja početi u narednim nedeljama i da će to biti prvi komercijalno dostupni betonski blokovi na svetu sa negativnim sadržajem ugljenika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;