Projekti kuća na poklon

28.05.2014. | Novosti

Ministar bez portfelja Velimir Ilić predložiće Vladi Srbije da se projekti tradicionalnih srpskih kuća poklone građanima, koji su u katastrofalnim poplavama ostali bez krova nad glavom, saznaju „Novosti“. To su, naime, projekti koje je od arhitekata otkupilo prethodno Ministarstvo građevinarstva, na čijem je čelu bio Ilić.

- Projekti su završeni i vrlo brzo mogu da se umnože – navodi Ilić. - Pokrenuću tu priču i svi oni kojima su domovi uništeni u poplavama, ukoliko žele, mogu ove projekte da dobiju besplatno.

I „Inženjerska komora“ ponudila je Vladi Srbije usluge svojih članova. Naime, nekoliko stotina licenciranih inženjera raznih struka spremno je da volonterski pomogne u proceni štete, ali i u izradi projekata sanacije i izgradnje porodičnih kuća.

- Imamo dovoljno stručnjaka, čak 26.500 licenciranih inženjera iz svih oblasti – kaže za „Novosti“ prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine „Inženjerske komore“. - Ponudili smo pomoć Ministarstvu građevinarstva i sve ćemo raditi u koordinaciji sa Vladom Srbije. Više od 1.700 objekata je oštećeno u poplavama i sigurno je da će deo zdanja morati da se ruši. U svakom slučaju, posle sanitaraca na teren treba da izađu stručnjaci za geomehaniku za procenu oštećenja temelja, zatim statičari konstruktivci da procene stanje konstrukcije, a potom električari i mašinci da utvrde stepen oštećenja na instalacijama. Spremni smo da procenu štete i projekte radimo volontereski.

Inače, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture juče je održan sastanak sa stručnim institucijama, od fakulteta do Inženjerske komore, kako bi se struka maksimalno uključila u veliki posao koji čeka Srbiju na otklanjanju posledica od poplava.

Završeno 16 modela

Ministarstvo građevine u januaru je darovalo projekte tradicionalnih srpskih kuća. Ponudili su 16 modela, a kvadrat izgradnje, kako je tada bilo predviđeno, kretao se oko 400 evra. Tipovi kuća su: vojvođanski, moravski, šumadijski i planinski. Tada su se projekti dodeljivali građanima koji su imali svoj plac i lokacijsku dozvolu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...