INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekti kuća na poklon

28.05.2014. | Novosti

Ministar bez portfelja Velimir Ilić predložiće Vladi Srbije da se projekti tradicionalnih srpskih kuća poklone građanima, koji su u katastrofalnim poplavama ostali bez krova nad glavom, saznaju „Novosti“. To su, naime, projekti koje je od arhitekata otkupilo prethodno Ministarstvo građevinarstva, na čijem je čelu bio Ilić.

- Projekti su završeni i vrlo brzo mogu da se umnože – navodi Ilić. - Pokrenuću tu priču i svi oni kojima su domovi uništeni u poplavama, ukoliko žele, mogu ove projekte da dobiju besplatno.

I „Inženjerska komora“ ponudila je Vladi Srbije usluge svojih članova. Naime, nekoliko stotina licenciranih inženjera raznih struka spremno je da volonterski pomogne u proceni štete, ali i u izradi projekata sanacije i izgradnje porodičnih kuća.

- Imamo dovoljno stručnjaka, čak 26.500 licenciranih inženjera iz svih oblasti – kaže za „Novosti“ prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine „Inženjerske komore“. - Ponudili smo pomoć Ministarstvu građevinarstva i sve ćemo raditi u koordinaciji sa Vladom Srbije. Više od 1.700 objekata je oštećeno u poplavama i sigurno je da će deo zdanja morati da se ruši. U svakom slučaju, posle sanitaraca na teren treba da izađu stručnjaci za geomehaniku za procenu oštećenja temelja, zatim statičari konstruktivci da procene stanje konstrukcije, a potom električari i mašinci da utvrde stepen oštećenja na instalacijama. Spremni smo da procenu štete i projekte radimo volontereski.

Inače, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture juče je održan sastanak sa stručnim institucijama, od fakulteta do Inženjerske komore, kako bi se struka maksimalno uključila u veliki posao koji čeka Srbiju na otklanjanju posledica od poplava.

Završeno 16 modela

Ministarstvo građevine u januaru je darovalo projekte tradicionalnih srpskih kuća. Ponudili su 16 modela, a kvadrat izgradnje, kako je tada bilo predviđeno, kretao se oko 400 evra. Tipovi kuća su: vojvođanski, moravski, šumadijski i planinski. Tada su se projekti dodeljivali građanima koji su imali svoj plac i lokacijsku dozvolu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;