INFONET-468X60-BANNER

Ministarka nenajavljeno u kontroli gradilišta autoputa

09.05.2014. | Tanjug

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović juče je u nenajavljenoj kontroli radova na deonici budućeg autoputa prema Crnoj Gori od Uba do Lajkovca zatekla gotovo prazno gradilište.

Mihajlović je na gradilištu zatekla svega nekoliko radnika i mašina izvođača - građevinskog preduzeća Putevi Užice i Planum. Ona je u razgovoru sa predstavnicima stručnog nadzora i izvođača radova konstatovala da kapaciteti nisu angažovani i da se ne radi onako kako bi trebalo.

Potpredsednica Vlade ih je upozorila da se gradnja finansira iz budžeta Srbije i da svaki građanin ove zemlje plaća za tu deonicu dugu svega 12,5 kilometara, da se deonica gradi već više od tri godine, od 2010, i da još ne može da se završi.

Mihajlović je poručila da će ona i resorno ministarstvo dati sve sa svoje strane da se pomogne realizacija projekata i da se prevaziđu problemi.

Mihajlovićeva je deonicu kod Uba, izabrala za prvu vanrednu kontrolu, pošto se 12,5 kilometara puta na toj deonici radi od 2010. godine, ali je navela da će građevinska inspekcija od danas krenuti u proveru svih gradilišta.

- Država Srbija finansira ovu deonicu, i građani Srbije je plaćaju. Prema tome, ovakva praksa će se promeniti i Ministarstvo građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture će biti prisutno na svakoj deonici - rekla je Mihajlovićeva.

Rok za završetak radova na deonici od Uba do Lajkovca je do kraja juna ove godine, a Mihajlovićeva je izrazila zabrinutost da ona neće biti završena za još pet godina, ukoliko radovi budu nastavljeni dosadašnjim tempom.

Ministarka je istakla da radovi moraju biti ubrzani, da će se ako treba, raditi u dve smene, poručivši izvođačima da ukoliko ne budu poštovali rokove, neće moći da rade nijednu deonicu puta u Srbiji.

Mihajlovićeva je najavila da će uskoro biti raspisan javni poziv za obavljanje nadzora, navodeći da je nedopustivo da preduzeće "Koridori Srbije" bude istovremeno i investitor i da obavlja nadzor radova, piše u saopštenju.

Rad bez zaštite

Ministarska Mihajlović je primetila da radnici nemaju šlemove, niti drugu opremu predviđenu merama bezbednosti na radu i najavila da će građevinska inspekcija to strogo kontrolisati širom Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;