PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EU odobrila 6,6 miliona evra za obnovu Golubačke tvrđave

16.04.2014. | Tanjug

Sporazum o realizaciji projekta obnove Golubačke tvrđave, za koji je EU odobrila 6,6 miliona evra iz IPA fonda, juče (15. april 2014.) je potpisan u Vladi Srbije, a radovi bi mogli da počnu već u junu.

Jedan od potpisnika sporazuma, ministar regionalnog razvoja i lokalne lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović, rekao da će do kraja maja ili početkom juna na tenderu biti izabran izvođač radova i sa njim potpisan ugovor, kao i da će radovi biti završeni tokom 2016. godine.

Pored Mirovića, sporazum su potpisali ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić, generalni direktor „Austrijske razvojne agencije“ Martin Ledolter, predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić i v.d. direktora „Tvrđava Golubački grad“, Iskra Maksimović. Taj projekat se realizuje u sklopu Dunavske strategije u Srbiji.

Mirović je rekao da je projekat za ovnovu Golubačke tvrđave dugo pripreman, od 2010. godine, i da je projektna dokumentacija gotova. On je istakao da će taj projekat značajno doprineti razvoju turizma i privrede tog dela Srbije.

- Projekat je vredan 6,6 miliona evra, kojim će biti potpuno rekonstruisana tvrđava i izmešten saobraćaj i izgađen novi tunel, vizitorski centar i pristaništa – rekao je Mirović i dodao da će zahvaljujući tom projektu biti otvorena i nova radna mesta.

Ružić je rekao da je početokom aprila raspisan tender za izbor izvođača radova.

- Smatram da je ovo veliki iskorak napred i da je Vlada Srbije i vladina Kancelarija za evropske integracije prepoznala neophodnost početka realizacije ovog projekta – istakao je Ružić.

On je kazao da je za projekat socijalno-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona u Srbiji EU opredelila 19,5 miliona evra, a „Austrijska razvojna agencija“ dodatnih milion evra. Prema njegovim rečima, predviđen je i projekat razvoja održivog vodonsnabdevanja na teritoriji opštine Veliko Gradište. Ružić je naglasio da je Dunav plovni Koridor 7 i da je ta reka „dragulj Evrope“.

Ledolter je rekao da će razvoj Dunavskog regiona dosta doprineti razvoju Srbije i da će „Austrijska razvojna agencija“ pomoći Srbiji u realizaciji projekata.

- Dunavski regiona u Srbiji je naročito interesantan za Austriju – istakao je on izrazio očekivanje da će po obnovljena Golubačka tvrđava privući nove turiste iz Austrije i sveta.

Golubačka tvrđava je jedna od sedam tvrđava na Dunavu u Srbiji i pod zaštitom je države, a prvi put se u istorijskim spisima pominje u 14. veku. Predviđena je obnova 10 kula i palate, izgradnja nove putne obilaznice i novog tunela pored tvrđave, izgradnja vizitorskog centra za prijem turista, bedema i zidova, kao i staza za šetnju i bicikliste.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


DELTAREALESTATE-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;