INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Most na Moravi i zvanično grade „Goša Fom“ i „Mostogradnja“ (video)

04.04.2014. | Tanjug

„Železnice Srbije“ sklopile su danas ugovor sa konzorcijumom srpskih firmi koji čine „Goša Fom“ iz Smederevske Palanke i „Mostogradnje“ iz Beograda, za izgradnju novog železničkog mosta preko Velike Morave, u okviru modernizacije pruge Gilje-Ćuprija na Koridoru 10.

Ugovor su u sedištu „Železnica Srbije“ potpisali generalni direktor tog javnog preduzeća Dragoljub Simonović, generalni direktor „Goša Foma“ Srdan Dimitrijević i generalni direktor „Mostogradnje“ Branko Knežević.

Vrednost posla je 2,5 miliona evra, a konzorcijum srpskih kompanija dostavio je najpovoljniju ponudu za izgradnju novog mosta preko Velike Morave. Očekuje se da radovi traju šest meseci i da budu završeni do sredine septembra, a novi most biće dvokolosečni dužine 322,5 metara i težak 2.400 tona, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

„Železnice Srbije“ su potpisivanjem ovog ugovora uspele da u najkraćem roku prevaziđu problem koji je nastao nakon što je bankrotirala austrijska Alpina, kojoj je prethodno bila poverena izgradnja tog mosta.

Srpske železnice su od „Evropske investicione banke“, iz čijeg kredita se finansira izgradnja mosta, dobile saglasnost da se izbor novog izvođača radova uradi po skraćenoj proceduri i da se ne primenjuje zakon o javnim nabavkama, pošto se projekat finansira iz međunarodnog kredita, za šta je potrebno jedino odobrenje kreditora. Na taj način su železnice sprečile velike odštetne zahteve koje je mogao da podnese italijanski konzorcijum „Armatori Feroviari“ zbog kašnjenja u izgradnji mosta.

Italijanski konzorcijum zadužen je za izgradnju nove dvokolosečne pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin, koja treba da pređe preko novog mosta, rečeno je na konferenciji i ukazano da bi u slučaju da gradnja pruge stigne do mosta a da on još ne bude završen, želežnice bi morale da plaćaju velike penale italijanskom konzorcijum zbog kašnjenja u poslu.

Simonović je rekao da očekuje da će domaći konzorcijum firmi, koji su sada prvi put dobili direktno posao da grade most, a ne da budu podizvođači, na vreme završiti izgradnju mosta i da „Železnice“ neće plaćati te penale za kašnjenje.

On je ukazao da srpske firme, koje se na velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji, najčešće biraju kao podizvođači radova velikih multinacionalnih kompanija, uglavnom završe najveći deo posla, a imaju mnogo manju zaradu, dok glavni profit odnose te velike kompanije.

Zato bi, kako je rekao, domaće kompanije trebalo da na tenderima nastupaju udruženo u konzorcijumu, a velika domaća preduzeća koja realizuju velike projekte, treba da omoguće na tenderima ravnopravne uslove za domaće izvođače radova.

Dimitrijević je ukazao da će domaći konzorcijum firmi u sastavu „Goša Fom“ i „Mostogradnja“, na vreme u zadatom roku od šest meseci završiti izgradnju mosta na Velikoj Moravi.

- Ovo je prvi put da domaće firme dobiju direktno posao na izgradnji mosta – kazao je Knežević i dodao da su te domaće firme već tri puta uvčestvovale na tenderu za izgradnju ovog mosta i da su uvek bili podizvođači i da su dobijali „samo mrvice, a multinacionalne kompanije glavni profit“.

Cilj je da uđemo u poslove sa „Železnicama“ i da se pokažemo kao lideri, jer su Mostogradnja i Goša Fom „brend“, poznat ne samo u Srbiji već i u svetu, rekao je Knežević je ponovio da će taj konzorciju u roku i kvalitetno završiti izgradnju mosta.

„Železnica Srbije“ potpisale su ugovor 2010. godine sa austrijsko-slovenačkim konzorcijumom „Alpina-Meteorit“ za izgradnju mosta na Velikoj Moravi, ali je zbog velikog kašnjenja u tom poslu rok stalno produžavan, a posao nije završen. „Železnice Srbije“ su 2011. i 2012. godine „Alpina-Meteoritu“, izvođaču radova, platile 86 odsto mosta, odnosno 8,9 miliona evra i 1,4 miliona evra naknadnih radova, a most nije izgrađen.

Zbog finansijske blokade i stečaja izvođačkog pogona u Bitolju, u „Železnicama“ podsećaju, da su u Makedoniji ostali „zarobljeni“ 662 tone teški nosači mosta koje su srpske železnice u potpunosti platile i traže da istražni organi treba da utvrde ko za to treba da snosi odgovornost.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;