INFONET-468X60-BANNER

Nova Varoš: Zgradi biblioteke preti urušavanje (video)

21.02.2014. | RTS

Sa krova do temelja zgrade stare više od 100 godina, već neko vreme, tokom obilnijih padavina, kiša i sneg, slivaju se niz fasadu i narušavaju spoljašni izgled, ali i bezbednost unutrašnjosti  zgrade u kojoj su smešteni, zavičajno odeljenje užičkog Muzeja i Biblioteke.

- Kada se napuni plafon, onda počne dole da lije niz zidove, duž cele biblioteke. A što je najgore u ovom delu je struja, pa smo se plasili toga pa smo poturali plastične posude, lavore da ne bi došlo do nekog spoja jer je ovde struja – kaže Gordana Markićević, pomoćni radnik Biblioteke.

Iako renovirana pre desetak godina, zbog specificnosti podneblja i vremenskih prilika koje, kako tvrde, tada nisu uzete u obzir, krov prokišnjava, a drvena konstrukcija popušta pod teretom obilnih padavina.

- Propušteno je da se uradi ploča, sada je to veliki problem, a samim tim povećava troškove izgradnje. Najhitnije je da se uradi krovna konstrukcija i krov kompletno da se zameni – kaže  direktorka Biblioteke "Jovan Tomić" Nera Čović.

Uz podršku "Direkcije za izgradnju", biblioteka je pripremila idejni projekat rekonstrukcije krova, koja će, kako se procenjuje, koštati oko osam miliona dinara.

- Opština planira i svoje učešće tako da smo ove godine u budžetu  planirali sredstva za sufinansiranje, za učešće u finansiranju ovog objekta – kaže predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.

Očuvanje, i zaštita nekada upravne zgrade turskog carstva, zatim sedišta lokalne uprave, danas biblioteke, zavisi i od saglasnosti kraljevačkog "Zavoda za zaštitu spomenika", ali i nadležnog ministarstva i donatora, koji će, kako se nadaju, pomoći rekonstrukciju i sačuvati ovaj objekat od daljeg propadanja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;