PRIJAVA-468X60-BANNER

Zamena Alpine na mostu preko Velike Morave bez tendera (video)

10.02.2014. | Tanjug

- "Železnice Srbije" će skraćenim postupkom, bez tendera, uskoro zameniti "Alpinu" na izgradnji železničkog mosta preko Velike Morave kod Ćurpije – izjavio je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović i najavio da bi taj most na Koridoru 10 trebalo da bude završen najkasnije do avgusta.

Na izgradnji tog mosta je bio angažovan austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina-Meteorit", koji je uradio 40 odsto posla, a radovi su stali posle bankrotiranja "Alpine" polovinom prošle godine.

- Dobili smo odobrenje banke (EIB) da možemo da uđemo u proceduru skraćenog postupka i da taj posao mogu da nastave srpske firme. Za taj posao su se već prijavile tri domaće i jedna strana firma i za nekoliko dana će se znati njihove ponude – rekao je Simonović.

On je rekao da će posao nastavka izgradnje mosta, vrednosti oko tri miliona evra, dobiti firma koja bude ponudila najnižu cenu i najkraći rok. Prema njegovim rečima, most bi trebalo da bude završen do 1. juna, što neće biti moguće zbog neophodnih procedura koje će trajati čak dva meseca, pa će taj rok biti probijen za mesec ili dva.

- Tako da ćemo tu imati malo kaznenih ponena za kašnjenje – napomenuo je Simonović i dodao da je bilo dosta problema u izgradnji pruge i mosta na toj deonici zbog načina na koji je prethodno rukovodstvo železnica ugovorilo posao.

Izgradnja novog mosta finansira se iz kredita "Evropske investicione banke", a ugovoreni posao je vredan oko devet miliona evra. Novi čelični most biće dvokolosecan, dug 322,5 metara i težak 2.400 tona i gradi se u okviru radova na izgradnji nove dvokolosečne pruge duge 10,2 kilometra. Ugovor između "Železnica Srbije" i konzorcijuma "Alpina-Meteorit" potpisan je 30. decembra 2010, a radovi su počeli 10. februara 2011. Rok za završetak radova je bio 540 dana, odnosno 3. avgusta 2012. i naknadno je produžen do 30. septembra 2013.

Deonicu dvokolosečne pruge Gilje-Ćuprije-Paraćin, koja treba da pređe preko mosta, gradi konzoricijum "Armatori Feroviari" koji je trasu pruge doveo do mosta.

Svi betonski stubovi na mostu su završeni i ugrađeno je skoro 11.000 tona betona a ostalo je da se završi montaža i navlačenje konstrukcije. Za razliku od stubova, od 322,5 metara koliko će most biti dug, izgrađeno je samo 67,5 metara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;