INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Značajni projekti "Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture"

29.01.2014. | Novosti

Posle skoro četrdeset godina, Ministarstvo kulture finansiraće nabavku opreme za laboratoriju "Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture". Iz iste kase planirana je i izgradnja nove zgrade Odeljenja za konzervaciju i restauraciju, na mestu barake u kojoj su do sada obavljani ovi poslovi. Ukoliko sve bude teklo po planu nova zgrada će biti završena u naredne dve godine.

- Imamo najbolje stručnjake za konzervaciju u regionu – kaže Mirjana Andrić, v. d. direktora "Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture". - Nažalost, oni rade u zagušljivoj baraci i sa zastarelom opremom. U naredne četiri godine planirano je potpuno osavremenjavanje laboratorije. Tada ćemo moći da radimo analize i konzervaciju materijala ne samo iz zemalja bivše Jugoslavije, već i za Grke i Bugare.

Inače, za program "Zavoda" ove godine Ministarstvo kulture izdvojilo je 125.650.000 dinara. Radiće se i u užoj Srbiji, ali i na Kosovu.

- Najavljeno je da će ova godina biti finansijski teška za sve, ali mi nećemo stati zahvaljujući tome što je Ministarstvo kulture prepoznalo značaj očuvanja našeg kulturnog nasleđa. Nećemo počinjati ništa novo, a da prethodno nismo završili. Prvo ćemo završiti zaštitu onih spomenika na kojima su radovi u završnoj fazi – navode u "Zavodu".

Posle dužeg vremena biće nastavljeni radovi u manastiru Banjska i Crkvi svetog Jovana u Velikoj Hoči.

- Banjska je u lošem stanju. Ogradni zid je potpuno ruiniran. Pokušaćemo da zaštitimo fragmente kamene plastike i da napravimo lapidarijum. Sada su fragmenti gotovo svuda razbacani – kaže Mirjana Andrić. - Deo smo tokom protekle godine sanirali, ali u Banjskoj mora još mnogo da se radi.

"Zavod" će nastaviti konzervaciju zidnog slikarstva u Dečanima i Gračanici, a rade i projekat za restauraciju kamenog mobilijara i kamene plastike u Bogorodici Ljeviškoj. U "Zavodu" se rade i ikone iz Pećke patrijaršije, koje će posle restauracije biti vraćene na Kosovo.

- Crkva je obezbedila sredstva za sanaciju krova u Pećkoj patrijaršiji. I to je završeno. Fasadu koja na pojedinim delovima otpada zasada nećemo dirati. Ne šteti živopisu koji je najdragoceniji u Pećkoj patrijaršiji. Sve što se događa sa fasadom posledica je toga što je rađena u nevreme. Novac za radove stigao je kasno, tek u novembru, a malter ne sme da se radi kada su temperature ispod nule. Ovo su samo posledice onoga što nije trebalo da se desi – preciziraju u "Zavodu".

Posle dužeg vremena, rade se projekti za Petrovu crkvu, najstariju na prostoru Srbije. Upravo je završen projekat uređenja enterijera i eksterijera, a u toku je izrada projekta za kozervatorsko-restauratorske radove kamenog mobilijara i plastike.

- Kad završimo projekat tražićemo investitore – kaže Mirjana Andrić.

Projekat za novu fasadu Žiče je završen, a da pomognu u njegovoj realizaciji najviše su zainteresovani u Ministarstvu za građevinu.

- Budući da se fasada radi starom metodom, potrebno je da sačekamo godinu dana za gašenje kreča. Ne smemo da ponavljamo ranije greške – završava v. d. direktor "Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture".

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;