Skoplje ulaže milijardu evra u puteve

10.01.2014. | B-92

Više od milijardu evra biće investirano u izgradnju i rekonstrukciju lokalnih i regionalnih puteva u Makedoniji, kao i u izgradnju tri deonice auto-puteva, najavio je premijer Gruevski. On je na sastanku sa predstavnicima "Društva za puteve" rekao da je u periodu od 2014. do 2018. planirano da počnu građevinski radovi na auto-putevima Skoplje-Kičevo, Štip-Ohrid.

Pored toga, dodao je, nastavljaju se radovi na auto-putu Demir kapija-Smokvica, na Koridoru 10, koji je počeo da se gradi u septembru 2012. godine. Gruevski je rekao da će novi putevi poboljšati bezbednost putnika i olakšati transport robe, tako što će povezati Skoplje sa istočnim i zapadnim delovima države, što je dobro, jer promoviše Makedoniju kao tranzitnu zemlju između Evrope i Azije.

Premijer je naveo da tome treba da se dodaju i projekti za rekonstrukciju, dogradnju i modernizaciju dva makedonska aerodroma, što je investicija od oko 87 miliona evra, kao i investicije koje su u toku, onda će ovo biti veoma pozitivna godina za Makedoniju. On je najavio da će u februaru biti objavljen međunarodni konkurs za koncesionara za putne pravce Gostivar-Kičevo i Skoplje-Blace. Sa "Evropskom bankom za razvoj" i "Svetskom bankom" vode se pregovori za finansiranje i drugih puteva u Makedoniji.

U planu je obnova puta od Rankovca do Krive Palanke, treće trake puta za Prilep, izgradnja novog puta od Ohrida do Peštana, rekonstrukcijia puta od Bitolja do Ohrida, regionalnog puta od Boškovog mosta do Gradskog mosta, kao i od Debra do albanske granice i puta Struga-Podmolje. Izgradnjom i rekonstrukcijom će biti pokriveni i putevi Kočani-Ponikva, Toranica-Kriva Palanka, Mavrovo-Žerovnica-Debar, Probištip-ski centar-Ponikva, Delčevo-Golak, Golak-Novi Dorjan i nekoliko drugih puteva, što će koštati više od 200 miliona evra.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...