PRIJAVA-468X60-BANNER

Koridor 10: Za bivšu "Alpininu" deonicu zainteresovano 19 kompanija

02.12.2013. | Novosti

Za nastavak gradnje Koridora 10 na bivšoj "Alpininoj" deonici, od Pirota do Dimitrovgrada, zainteresovano je 19 domaćih i stranih kompanija, rečeno je u "Koridorima Srbije". To preduzeće je 15. novembra objavilo poziv za dostavljanje ponuda za završetak izgradnje auto-puta od Pirota do Dimitrovgrada, gde je bila angažovana austrijska "Alpina", koja je bankrotirala.

U Pirotu će 12. decembra biti održan predtenderski sastanak sa zainteresovanim firmama, čiji će predstavnici biti u mogućnosti da obiđu trasu. Rok za dostavljanje ponuda ističe 9. januara 2014. godine. Tender se odnosi na deonicu Pirot (Istok)-Dimitrovgrad, gde su preostali radovi ukupne dužine 14,3km, a rok za izgradnju je 450 dana. Radove na tom projektu finansira "Evropska investiciona banka".

Javni poziv "Koridora Srbije" je u skladu sa ažuriranim Opštim obaveštenjem o nabavkama, koje je objavljeno na EBRD sajtu (Procurement Notices www.ebrd.com) 23. septembra ove godine. Procedura nabavke za ugovore koji će biti finansirani sredstvima iz kredita EBRD je otvorena za firme iz bilo koje zemlje.

Ponuđač, da bi bio kvalifikovan za dodelu ugovora, mora da ima minimalan prosečan godišnji prihod u poslednje tri godine, definisan kroz obračun izvedenih radova i radova koji su u toku, u vrednosti od 40 miliona evra. Sve ponude moraju da sadrže garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od 600.000 evra.

"Koridori Srbije" su sa austrijskom "Alpinom" bili ugovorili radove na Koridoru 10, od Pirota do Dimitrovgrada, ukupne vrednosti 59,3 miliona evra. Za sve izvedene radove plaćeno je nešto manje od 29,5 miliona evra. Srpsko preduzeće je u avgustu podnelo Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od "Alpine", koja je bankrotirala, u ukupnom iznosu od 78,32 miliona evra, i to 55 miliona evra za nezavršene radove na Koridoru 10 i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra.

Stečajni upravnik "Alpine" je, u izveštaju dostavljenom "Koridorima Srbije" 9. oktobra, osporio to potraživanje. Bečka advokatska kancelarija "Jakš Šeler i Ril" (Jaksch Schoeller & Riehl), koja je stečajni upravnik "Alpine", smatra da su potraživanja "Koridora Srbije" prevelika i da ne odgovaraju ugovorima, i tvrde da i "Alpina" ima potraživanja prema Srbiji.

U stečajnom postupku "Koridori Srbije" mogu ostvariti svoja prava pred nadležnim sudom Austrije do 9. aprila 2014. godine. To će, navode u tom preduzeću, u roku biti i učinjeno. "Koridori Srbije" su već započeli proceduru naplate više bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti od 5,14 miliona evra i garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra.

Stečajni postupak i sudski proces sa "Alpinom", prema nekim procenama, mogao bi da traje između dve i pet godina.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;