INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi bi da grade u TE Pljevlja

31.10.2013. | Novosti

Četvrtak je poslednji dan da zainteresovani dostave ponude za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. Do srede su "Elektroprivredi Crne Gore" dostavljene četiri ponude, a očekuje se da se na tender prijave i češka kompanija "Škoda Prag" i još jedan kineski konzorcijum. Svoje ponude već su predali poljski konzorcijum, slovački "Istroenergo grup", kao i dve kineske korporacije.

Za ovaj energetski projekat su se ranije interesovale, pored dve prijavljene kineske kompanije, još tri konzorcijuma iz ove najveće države na svetu. "Elektroprivreda", prema studiji za izgradnju drugog bloka termoelektrane, ima nameru da gradi novi blok snage od 220 do 300 megavata, na lokaciji postojeće termocentrale.

Obaveza ponuđača bila bi da obezbedi kredit od 75 do 85 odsto ukupno potrebnog novca za realizaciju projekta ili da u određenom procentu, uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja.

Većinski paket akcija EPCG je u vlasništvu države, a njome upravlja italijanska kompanija "A2A". Iz EPCG je saopšteno da će ponude biti vrednovane po kriterijumu najboljeg odnosa finansijsko-tehničko-ekoloških i komercijalnih predloga i sa minimumom ukupnih rizika realizacije projekta.

Vlada u decembru treba da donese poseban predlog zakona kojim će se definisati izgradnja drugog bloka termoelektrane, po modelu sličnom onom koji je usvojen za auto-put Bar-Boljare. Država neće objaviti tender za gradnju termoelektrane, već će se nakon izbora najbolje ponude za taj posao potpisati međudržavni sporazum.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;