Oko 30.000 građevinara radi "na crno"

25.09.2013. Tanjug.biz

U Srbiji oko 30.000 građevinara radi na "crno", a zemlja je po sivoj ekonomiji i radu na "crno" na pretposlednjem mestu u Evropi, odmah iza Bugarske, rečeno je danas na okruglom stolu posvećenom tom problemu. U Srbiji zvanično ima oko 68.000 prijavljenih radnika u građevinarstvu, od čega je u Beogradu 31.000 radnika, rekao je predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, Duško Vuković na skupu organizovanom u saradnji sa Internacionalom radnika građevinarstva i drveta (BWI), koja ima više od 13 miliona članova.

U Beogradu neprijavljeno radi više od 10.000 građevinskih radnika, istakao je Vuković, zbog čega je taj sindikat 23. septembra potpisao sa gradom Beogradom i Unijom poslodavaca Srbije protokol o zajedničkim aktivnostima na suzbijanju rada na "crno".

- Građevinski radnici u Srbiji su prinuđeni da rade po robovskim uslovima... ne prijavljuje se prekovremeni rad, zarade se isplaćuju delimično na "belo" i to najčešće minimalac, a na "crno" preostalo – naveo je on.

Vuković je kazao da radnici čak ne smeju da kažu ni za koga rade, jer se često ispostavi da podizvođači imaju nelegalne podizvođače. Firme sa neprijavljenim radnicima, prema njegovim rečima, prave dampinške cene regularnim građevinarima. Vuković je naveo da je Beograd najveće građevinsko tržište u Srbiji i da su zato potpisali protokol o saradnji prvo sa Beogradom najavljući da će biti uskoro uključeni i drugi delovi Srbije.

Gradonačelnik Beograda u tehničkom mandatu, Dragan Đilas, izjavio je da će biti pojačane inspekcijske kontrole gradilišta na teritoriji Beograda. Đilas je kazao da u Srbiji 80 odsto velikih infrastrukturnih projekata rade domaće firme, ali kao podizvođači stranih firmi, i da bi domaćim preduzećima trebalo obezbediti da budu i formalno kokurentna, pošto  i jesu konkurentna. Prema njegovim rečima, svega 10 odsto građevinskih poslova u Beogradu izvode domaće firme kao glavni izvođači, i sve završavaju u predviđenom roku, a naročito je pohvalio Mostogradnju.

Direktor Unije poslodavaca Srbije, Dragoljub Rajić, rekao je da je srpsko građevinarstvo na najnižem nivou u poslednjih više od 10 godina.

- Postoje indicije da se u Ministarstvu privrede radi na tome da se uvedu progresivne stope oporezivanja i da se one najniže zarade, kao u građevinarstvu, rasterete visoke stope poreza i doprinosa, jer naše analize pokazuju da 91 odsto poslodavaca u Srbiji nema potenencijal da zapošljava nove ljude sa sadašim opterećenjima – rekao je Rajić.

On je najavio da će UPS predložiti Ministarstvu građevine konkretne mere za suzbijanje sive ekonomije i rada na "crno", na primer  objedinjavanje dejstva inspekcijskih organa – građevinske, komunalne i inspekcije rada i vršenje zajedničkih kontrola, sa pooštrenim kaznama.

- Moraju da se prošire ovlašćenja inspekcija, jer broj nelegalnih gradilišta je u pojednim gradovima Srbije duplo veći nego legalnih – naveo je Rajić.

UPS će predložiti i da objedinjene inspekcije kontrolišu sve firme koje dobijaju poslove preko javnih nabavki, koje često imaju jednog ili nijednog zaposlenog zvanično, jer za njih rade na "crno" ili je u pitanju pranje novca. Sindikat i UPS će, takođe, otvoriti telefonske linije za prijavu rada na "crno" i te informacije će biti prosleđivane inspekciji.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...