INFONET-468X60-BANNER

Beograd: Rokovi muče putare

13.09.2013. | Novosti

Ili kasni početak, ili završetak radova, tek putari stalno biju bitku sa vremenom. Uglavnom jure rokove jer često nailaze na finansijske i imovinsko-pravne prepreke. Dani koji neumitno prolaze najveći su neprijatelj domaćih, ali i stranih izvođača, pa je, kako tvrde gradski čelnici, odlaganje ugovorenih rokova potrebno i kineskim mostadžijama koji nad Dunavom grade saobraćajnicu između Zemuna i Borče.

U gradu kažu da će i majstori sa Dalekog istoka morati da ispune svoje obaveze i završe posao do kraja 2014. godine, jer nema razloga za kašnjenje. Takođe se hvale da u poslednjih pet godina nijedan projekat u Beogradu nije kasnio, iako je završetak radova na većini gradilišta u srpskoj prestonici odlagan po nekoliko puta i meri se mesecima, godinama, a u pojedinim slučajevima i decenijama.

Prilikom izgradnje petlje "Hipodrom" radovi su stajali šest meseci zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Prvobitno je najavljeno da će novom saobraćajnicom, koja spaja Banovo brdo i Topčider, vozila krenuti do kraja 2011. Rok je pomeren za april sledeće godine, međutim, saobraćajnica je otvorena u maju.

Najveći maler je petlja u Jurija Gagarina, na kojoj su "pale" slovenačke firme SCT i "Primorje" koja je preuzela posao. Dogovoreno je da radovi na petlji, koja će povezati Most na Adi sa železničkom stanicom "Novi Beograd", budu gotovi do kraja 2012, a da će nastavak saobraćajnice, do raskrsnice sa Ulicom Tošin bunar, biti gotov krajem ove godine. Zbog stečaja prethodnih izvođača, potpisan je ugovor sa austrijskom firmom "Por", a dogovoreni rok za završetak posla bio je septembar 2013. Međutim, u ovoj zoni Novog Beograda je još gradilište i tako će prema najavi gradonačelnika Dragana Đilasa biti do Nove godine, kada će konačno biti prohodno, kao i na petlji "Radnička".

Petlja "Radnička" do kraja godine

Petlja "Radnička" trebalo bi da bude završena do kraja 2013. Okvirni rok za završetak radova je prvi decembar, a ono što je izvesno jeste da će Beograđani za Novu godinu da prelaze preko novih nadvožnjaka i petljom koja će u potpunosti da funkcioniše, osim tramvajskog saobraćaja.

Obilaznica odlagana više puta

Na obilaznici oko Beograda rokovi su probijani više puta, a očekuje se da će cela leva traka, od Batajnice do Dobanovaca, biti završena do leta iduće godine. Na Batajničkoj petlji, gde rade firme "Ratko Mitrović - Niskogradnja" i "Planum", završeno je oko 70 odsto posla, a kompletni radovi biće gotovi u narednih osam do 10 meseci.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;