BASF podržava ekološku Formulu 3

18.06.2009.

Ludwigshafen, Nemačka, 3. jun 2009. godine – Odeljenje za katalizatore kompanije BASF podržava prvi trkački auto dizajniran i napravljen od obnovljenih materijala. Prva Formula 3 na svetu, koju je napravio Warwick Innovative Manufacturing Research Centre (WIMRC) na Univerzitetu Warwick/Velika Britanija, uspešno je završila probnu vožnju.

BASF je pružio pomoć u izradi i tehnologiju, da bi omogućio WIMRC-u da izradi “ekološki auto”  za trke tako što je obezbedio PremAir® katalizator, tehnologiju koja, primenjena na hladnjak automobila, uništava površinski sloj ozona, elementa koji najviše doprinosi stvaranju smoga.

BASF-ov katalizator PremAir® prvi je komercijalni proizvod koji uništava štetni, površinski sloj ozona koji se već nalazi u vazduhu. Za razliku od stratosferskog ozona, koji nas štiti od sunčevih ultraljubičastih zraka, površinski sloj ozona je glavna komponenta smoga i predstavlja ozbiljan problem kvaliteta vazduha.

Kada se primeni na površine koje ispuštaju toplotu, kao što su hladnjaci automobila i autobusa, PremAir® katalizator ih uspešno pretvara u uništivače smoga. Katalizator smanjuje količinu ozona u vazduhu koji prelazi preko obložene površine, pretvaranjem molekula ozona u molekule kiseonika odmah nakon kontakta. U zavisnosti od dizajna hladnjaka, PremAir katalizatori mogu da unište i do 80% površinskog sloja ozona koji prelazi preko njih.

PremAir katalizatori se koriste na više od 3 miliona vozila u Sjedinjenim Američkim Državama i priznati su od strane California Air Resourse Board (CARB) kao efikasna tehnologija za smanjenje površinskog štetnog sloja ozona. Do danas, sedam automobilskih kompanija koristilo je PremAir  katalizatore, dok neki od proizvodjača koriste tehnologiju kako bi dobili sertifikat „vozila sa delimičnom nultom emisijom” (PZEV) od strane California Air Resources Board.

Prva Formula 3 na svetu predstavlja tehničku vežbu kako bi se dokazala praktična primena održivih i obnovljivih materijala u takmičarskim moto sportovima. Ovo je prvi trkački automobil dizajniran i izrađen od obnovljivih materijala, stavljajući planetu na prvo mesto čuvanjem prirodnih resursa. Prva formula je sponzorisana od strane WIMRC-a u saradnji sa Univerzitetom Warwick, Warwick Manufacturing Group i partnera,  npr. kompanije BASF.

Tokom 2001. godine, BASF-ovi katalizatori dobili su nagradu J. Dean Senswnbaugh od Asocijacije za upravljanje zagađenjem vazduha i otpadom (AWMA) za razvoj i dalju komercijalizaciju PremAir-a. AWMA institut pokrenuo je nagradu za izvanredna dostignuća kompanija i pojedinaca u oblasti kontrole zagađenosti vazduha i upravljanja otpadom.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Darko 23.06.2021.
"od čega je na stotinak predmeta pozitivno ...
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...