INFONET-468X60-BANNER

Inovativni ventilacioni sistemi GEALAN-CAIRE®: Pametno provetravanje zatvorenih prostorija

11.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Fasadni sistemi tzv. omotnice zgrade postaju sve gušće, energetska efikasnost postaje sve efikasnija, zdravstveni aspekti u stambenoj zgradi postaju sve važniji, a rešenja pametnih kuća postaju sve inteligentnija. Navedena poboljšanja znače samo jedno: kontrolisano provetravanje životnog prostora postaje sve zanimljivija tema u građevinskoj industriji.

U svakom domaćinstvu, situacije je ista. S obzirom na sve gušću naseljenost, manjak prostora između objekata i njihovih različitih načina upotrebe, klasično provetravanje otvaranjem prozora više nije dovoljno. Čisti vazduh u vašem domu nije samo faktor dobrog osećanja, već i osnova zdravog života.

Inovativni ventilacioni sistemi GEALAN-CAIRE®

Svoje dugogodišnje znanje kao jedan od najznačajnijih proizvođača sistema za prozore i vrata, GEALAN je iskoristio u razvoju svog novog proizvoda GEALAN-CAIRE®: novi inovativni ventilacioni sistem za sve životne prostore. Ovi sistemi unose svež zvazduh u kuću, danju i noću, bez potrebe za otvaranjem prozora. Prašina i polen ne ulaze u vaše sobe niti u pluća. Glavobolja zbog prevelikog nivo CO2 stvar je prošlosti. Svakako bolji osećaj u svoja četiri zida uz nove ventilacione sisteme GEALAN-a.

Jeste li znali?

Četvoročlana porodica svakodnevno svojom prisutnošću, tuširanjem, kuvanjem i sušenjem odeće oslobađa do 10 litara vodene pare. Novonastala vlaga mora se što brže ukloniti iz prostorije kako bi se postigla prijatna vlažnost vazduha u prostoriji od 40 do 50%.

Ventilacioni sistem GEALAN-CAIRE® kontrolisano uklanja suvišnu vlagu iz prostorije. Na taj način se sprečava nastajanje bakterija, plesni i grinja. Istovremeno se sprečavaju i oštećenja na imovini uzrokovana vlagom - objekat ostaje suv i zadržava svoju vrednost.

Proizvodi serije GEALAN-CAIRE® pokrivaju širok raspon primene s različitim funkcijama i performansama, no svi imaju jedno zajedničko: sprovode kontrolisanu ventilaciju životnog prostora na decentralizovani, efikasan i energetski efikasan način.

  • Kontrolisana zaštita od vlage;
  • Efikasna zaštita od polena;
  • Energetska efikasnost;
  • Očuvanje okoline;
  • Odlična zvučna izolacija;
  • Veća sigurnost i protivprovalna zaštita;
  • Moguća naknadna ugradnja;
  • Prikladno i za velike prostore.

Inovativni ventilacioni sistemi GEALAN-CAIRE®

GEALAN-CAIRE® flex efikasno je rešenje za osnovno pasivno provetravanje: ventilator u području prozorskog falza već pri minimalnim razlikama pritiska vazduha dovodi sveži vazduh direktno u prostor te vlagu izbacuje iz prostora, pružajući efikasnu prevenciju protiv plesni. Prolaznost vazduha je između 2 do cca.13m³ po satu, a može se razlikovati zavisno o broju korišćenih ventilatora.

GEALAN-CAIRE®flex automatski zatvara vazdušne poklopce kada je opterećenje vetrom preveliko kako bi se izbegli veliki gubici energije te kako ne bi došlo do pojave promaje. Pasivni sistemi za ventilaciju su jednostavni, ali efikasni, pouzdani i jeftini. Obezbeđuju kontinuiranu osnovnu ventilaciju unutar prostora, sprečavaju plesni i deluju nezavisno. Montiraju se u falz prozora, kompaktni su i neupadljivi. GEALAN-CAIRE® flex je mali, fleksibilan i gotovo nevidljiv, no efikasan i inovativan za kontrolisanu osnovnu ventilaciju prostora.

GEALAN-CAIRE® smart ispunjava veće zahteve: aktivna dvosmerna ventilaciona jedinica integrisana je direktno u prozorski element. Postiže prolaznost vazduha od 4 do 40m³ po satu nezavisno od pritiska vazduha, raspolaže sa pet nivoa jačine ventilacije i dva vazdušna filtera klase ISO Coarse ili alternativno s filterom protiv polena ISO ePM2,5 postiže zamenu unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha uz rekuperativni povratak toplote (efikasnost do 91%) te najveću energetsku efikasnost. Integrisana senzorska tehnologija automatski pokreće postupak ventilacije tako da temperatura i vlaga u prostoru uvek ostaju stabilne i u idealnom rasponu.

Sistem kombinuje zaštitu od vlade, optimizaciju temperature u prostoru, zaštitu od alergija, insekata i buke uz inteligentno održavanje toplotne energije. Kontrola se vrši putem senzora na dodir na samom uređaju, postojećeg dugmeta ili putem aplikacije koja je dostupna na bilo kojem pametnom uređaju koji je povezan putem WLAN veze. Sistem je takođe pogodan za Smart Home sisteme, pa se može integrisati u proširenu platformu proizvođača Mediola odakle se može potpuno automatski upravljati putem senzora ili ručno. GEALAN-CAIRE® smart inteligentno je, moćno i praktično rešenje ventilacionog sistema za stambene i poslovne prostore.

Inovativni ventilacioni sistemi GEALAN-CAIRE®

GEALAN-CAIRE® MIKrovent je serija aktivnih dvosmernih ventilacioni uređaja u tri dimenzije: GEALAN-CAIRE® MIKrovent 35, 60 i 120. Sistemi aktivne ventilacije vidljivo su montirani na spoljašnji deo zida. Boja uređaja je bela, slično RAL 9016. Povratak toplote putem rekuperativnog izmenjivača toplote iznosi do 90%. Upravlja se daljinskim upravljačem. Nivoi ventilatora mogu se odabrati putem automatskog rada ili ručno.

GEALAN-CAIRE® MIKrovent 35: propusnost vazduha od 10 do 35m³ po satu. Namenjen je za jednu sobu (npr. spavaća soba, dečja soba) od 20 do 25m² veličine za maksimalno dve osobe. Moguća je montaža direktno na prozor.

GEALAN-CAIRE® MIKrovent 60: propusnost vazduha od 30 do 60m³ po satu. Za sobe od 30 do 40m²  (npr. hotelske sobe, kancelarije) od maksimalno 3 do 4 osobe. Senzori mere temperaturu i vlagu prostorije kao i sadržaj CO2 i VOC u prostoriji.

GEALAN-CAIRE® MIKrovent 120: propusnost vazduha od 60 do 12 m³ po satu. Namenjen je za velike prostore (npr. vrtići, škole). Senzori mere temperaturu i vlagu prostorije kao i sadržaj CO2 i VOC u prostoriji.

Inovativni ventilacioni sistemi GEALAN-CAIRE®

GEALAN-CAIRE® znači pametno provetravanja – dobro osmišljeno, efikasno i energetski efikasno. CAIRE ima CONTROLLED AIR REGULATION tj. kontrolisanu regulaciju vazduha unutar zatvorenih prostorija što je daleko efikasnije od klasičnog provetravanja uz otvoren prozor.

GEALAN podržava arhitekte - GEALAN-CAIRE® integrisan je u program za planiranje GEALAN-Planersoftware. Uz njega se nova rešenja za ventilaciju mogu direktno implementirati u planiranje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;