INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rešenja za uštedu energije

28.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Preduzeće ATM DOO nudi inženjerske usluge u oblasti mašinskih instalacija koje obuhvataju projektovanje, izvođenje i stručni nadzor nad instalacijama za grejanje i klimatizaciju, razvod fluida u proizvodnim procesima, kao i sistemima za automatsko upravljanje mašinskim instalacijama. Ova kompanija omogućava i poboljšanje energetske efikasnosti sistema za klimatizaciju, grejanje i hlađenje, projektuje i izvodi instalacije za korišćenje solarne energije, projektuje instalacije i vrši ugradnju toplotnih pumpi.

ATM projektuje i izvodi instalacije za korišćenje solarne energije

ATM projektuje i izvodi instalacije za korišćenje solarne energije (Foto: ATM)

Upravljanje sistemima za grejanje i klimatizaciju

Upravljanje sistemom za grejanje po kliznom dijagramu i prema spoljnoj temperaturi omogućava da se snaga grejnog sistema u zgradi podesi prema stvarnim trenutnim potrebama. Primenom ovog načina automatskog upravljanja, temperatura grejnih tela u prostorijama se reguliše u zavisnosti od temperature spoljnog vazduha, uz održavanje stalne temperature grejanog prostora.

Ovaj sistem se primenjuje kod postrojenja za centralno grejanje sa radijatorima, ventilator konvektorima ili kod podnog  grejanja. Regulacijom grejne snage prema spoljnoj temperaturi ostvaruje se ušteda od približno 30% u odnosu na regulaciju primenom sobnog ili kotlovskog termostata.

Mikroprocesorski regulatori imaju mogućnost upravljanja sa više grejnih kola, odnosno moguće je formirati grejne zone unutar zgrade. Grejne zone su međusobno nezavisne, to mogu biti zasebni spratovi ili stanovi. Formiranjem grejnih zona unutar zgrade dobija se mogućnost optimalne raspodele toplotne energije.

Sistemi za klimatizaciju

Sistemi za klimatizaciju (Foto: ATM)

Za potrebe naručilaca kompanija ATM vrši:

  • projektovanje sistema i ugradnju opreme za automatsko upravljanje postrojenjima za grejanje i klimatizaciju;
  • modernizaciju sistema automatskog upravljanja postrojenjima za grejanje i klimatizaciju;
  • modernizaciju elektromotornih pogona pumpi i ventilatora.

Instalacije za povratno korišćenje toplote

Rekuperacija toplotne energije se koristi kod produkata sagorevanja parnih i toplovodnih kotlova na gasovita ili tečna goriva, sušara odnosno procesa sušenja, kuhinjskih postrojenja za odsisavanje, postrojenja za ventilaciju zatvorenih bazena, postrojenja za ventilaciju proizvodnih hala itd.

Pomoću rekuperatora poboljšava se energetska efikasnost postrojenja

Pomoću rekuperatora poboljšava se energetska efikasnost postrojenja (Foto: ATM)

U sistemima za ventilaciju i u instalacijama za odvođenje produkata sagorevanja, toplog vazduha ili tehnološke pare, bespovratno se odvodi velika količina energije u atmosferu, u većini slučajeva u obliku toplog vazduha temperature do 200ºC i sa određenim sadržajem nečistoća. Po uklanjanju nečistoća koje se vrši filtracijom, topli vazduh se pomoću rekuperacije toplote koristi za pripremu tople vode za podršku grejanju ili pripremu sanitarne tople vode.

Rekuperatori toplote iz produkata sagorevanja kod kotlova za gasovita ili tečna goriva omogućavaju da se za potrebe grejanja koristi i toplota koja se inače oslobađa u atmosferu. Primenom rekuperatora toplote iz produkata sagorevanja značajno se podiže efikasnost postrojenja.

Kotlarnica

Kotlarnica (Foto: ATM)

ATM vam nudi:

  • izradu elaborata o racionalizaciji korišćenja energije;
  • izradu idejnog rešenja za povratno korišćenje toplotne energije;
  • projektovanje i izvođenje toplotnih instalacija za povratno korišćenje toplotne energije.

Korišćenje energije Sunca

U toplotnim postrojenjima energija Sunca može se koristiti za pripremu sanitarne tople vode, podršku grejanju i hlađenju prostora. U godišnjem energetskom bilansu za pripremu sanitarne tople vode energija Sunca može učestvovati sa 70%, dok u sistemu za grejanje može učestvovati sa 40%. U sistemima za hlađenje solarni toplotni sistemi mogu u potpunosti obezbediti potrebnu količinu energije.

Toplotna konverzija Sunčevog zračenja u savremenim prijemnicima odvija sa efikasnošću od preko 70%. Toplotne solarne instalacije za pripremu sanitarne tople vode u proizvodnim objektima, hotelima, stambenim zgradama ili za grejanje bazena imaju radni vek od 25 i više godina a period povrata investicije je do 5 godina.

Solarni sistemi koriste se za pripremu sanitarne tople vode, grejanje i hlađenje

Solarni sistemi koriste se za pripremu sanitarne tople vode, kao i za grejanje i hlađenje (Foto: ATM)

Toplotne solarne instalacije se izvode tako da funkcionišu tokom cele godine, a svaka instalacija ima pomoćni izvor energije. Pomoćni izvor se uključuje ukoliko energija koja se dobije konverzijom Sunčevog zračenja nije dovoljna da podmiri potrebe potrošača. Na taj način Sunčevo zračenje doprinosi potrebnoj količini energije, odnosno postoji pozitivan prinos energije u ukupnom energetskom bilansu.

Toplotna konverzija Sunčevog zračenja može se vršiti primenom ravnih pločastih prijemnika, pomoću prijemnika sa vakuumiranim cevima ili pomoću solarnih krovova. Izbor vrste prijemnika u prvom redu zavisi od namene instalacije, od volje investitora i od arhitekture objekta.

Solarne toplotne instalacije imaju samo pozitivan uticaj na životnu sredinu. Primenom Sunčeve energije u toplotnim postrojenjima smanjuje se emisija štetnih materija i potrošnja primarne energije.

U ponudi kompanije ATM je projektovanje i izvođenje toplotnih instalacija za primenu energije Sunca.

Ugradnja toplotnih pumpi

Toplotne pumpe u sistemima za grejanje mogu se koristiti kao rešenje za podršku grejanju u prelaznom periodu i kao sistemi za grejanje i hlađenje tokom cele sezone. Najbolji rezultati se postižu u kombinaciji toplotnih pumpi i niskotemperaturnih grejnih tela, odnosno pomoću podnog grejanja ili ventilator-konvektora (fan-coil).

Toplotne pumpe u zavisnosti od vrste koriste toplotu površinskog sloja tla, podzemnih voda, atmosferskog vazduha ili Sunčevog zračenja sa posebnim kolektorima, za potrebe grejanja i hlađenja prostora.

Toplotne pumpe koriste se za grejanje i hlađenje

Toplotne pumpe koriste se za grejanje i hlađenje (Foto: ATM)

Za poboljšanje energetske efikasnosti postojećih instalacija za grejanje najekonomičnije rešenje su toplotne pumpe vazduh-voda.

Kompaniju ATM možete angažovati za:

  • Projektovanje i izradu tehničke dokumentacije mašinskih instalacija za grejanje i klimatizaciju toplotnim pumpama;
  • Izradu tehno-ekonomske analize opravdanosti primene toplotnih pumpi kod modernizacije postojećih postrojenja za grejanje;
  • Stručni nadzor radova na postavljanju toplotnih pumpi;
  • Isporuku i montažu toplotnih pumpi.
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;