Zaposleni u Alpine Bau su obezbeđeni

09.07.2013. | Danas

Zaposleni kod Alpine Bau u Srbiji ne bi trebalo da brinu za svoje neisplaćene plate ili druga nenamirena potraživanja, ako takvih ima, rečeno je u Koridorima Srbije, a pošto je šefica pravne službe Koridora Nina Valčić učestvovala na prošlonedeljnom prvom ročištu poverilaca austrijske građevinske firme koja je bankrotirala.

Ili precizno: "poverioci iz radno-pravnog odnosa koji imaju ugovor o radu sklopljen sa Alpine Bau“ biće namireni iz neke vrste obaveznog fonda u koji je ta austrijska firma, po austrijskim zakonima, godišnje uplaćivala određenu sumu novca. Oni svoja potraživanja takođe treba da prijave nadležnom sudu u Beču. Građevinsko preduzeće Alpine doo imalo je na kraju prošle godine 92, a Ogranak Alpine Bau GmbH u Beogradu 93 zaposlena.

Inače, u Austriji je na pomolu veliki preokret u proceduri prodaje gradilišta Alpine Bau, koja je bila druga po veličini građevinska firma u toj zemlji, sa oko 7.500 tamo zaposlenih radnika. Svako ko je bio impresioniran brzinom kojom je stečajni upravnik Štefan Ril, odnosno glavni poverioci, ušao u pregovore o prodaji tih gradilišta, kako bi se radovi što pre nastavili i spasila radna mesta, koncem prošle nedelje je doživeo hladan tuš. Udruženje industrijalaca građevinskih firmi Austrije uputilo je otvoreno pismo stečajnom upravniku Alpine Bau i nadležnim pravosudnim organima u kome ih upozorava da se svi poslovi bankrotirane firme koji su finansirani iz javnih sredstava moraju ponovo izneti na tender. Samo u tenderskom postupku, poziva se to udruženje na austrijske zakone i mišljenje stručnjaka, može se dobiti posao Alpine. Izuzetak su sitniji građevinski radovi i gradilišta na kojima je Alpine sklopila ugovor o radnoj zajednici sa drugim firmama, a po kome partneri solidarno odgovaraju jedan za drugoga, a u slučaju nesolventnosti preuzimaju i prava i obaveze nesolventnog partnera.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...