INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaposleni u Alpine Bau su obezbeđeni

09.07.2013. | Danas

Zaposleni kod Alpine Bau u Srbiji ne bi trebalo da brinu za svoje neisplaćene plate ili druga nenamirena potraživanja, ako takvih ima, rečeno je u Koridorima Srbije, a pošto je šefica pravne službe Koridora Nina Valčić učestvovala na prošlonedeljnom prvom ročištu poverilaca austrijske građevinske firme koja je bankrotirala.

Ili precizno: "poverioci iz radno-pravnog odnosa koji imaju ugovor o radu sklopljen sa Alpine Bau“ biće namireni iz neke vrste obaveznog fonda u koji je ta austrijska firma, po austrijskim zakonima, godišnje uplaćivala određenu sumu novca. Oni svoja potraživanja takođe treba da prijave nadležnom sudu u Beču. Građevinsko preduzeće Alpine doo imalo je na kraju prošle godine 92, a Ogranak Alpine Bau GmbH u Beogradu 93 zaposlena.

Inače, u Austriji je na pomolu veliki preokret u proceduri prodaje gradilišta Alpine Bau, koja je bila druga po veličini građevinska firma u toj zemlji, sa oko 7.500 tamo zaposlenih radnika. Svako ko je bio impresioniran brzinom kojom je stečajni upravnik Štefan Ril, odnosno glavni poverioci, ušao u pregovore o prodaji tih gradilišta, kako bi se radovi što pre nastavili i spasila radna mesta, koncem prošle nedelje je doživeo hladan tuš. Udruženje industrijalaca građevinskih firmi Austrije uputilo je otvoreno pismo stečajnom upravniku Alpine Bau i nadležnim pravosudnim organima u kome ih upozorava da se svi poslovi bankrotirane firme koji su finansirani iz javnih sredstava moraju ponovo izneti na tender. Samo u tenderskom postupku, poziva se to udruženje na austrijske zakone i mišljenje stručnjaka, može se dobiti posao Alpine. Izuzetak su sitniji građevinski radovi i gradilišta na kojima je Alpine sklopila ugovor o radnoj zajednici sa drugim firmama, a po kome partneri solidarno odgovaraju jedan za drugoga, a u slučaju nesolventnosti preuzimaju i prava i obaveze nesolventnog partnera.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;