INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pregovorima pokreću Skadar na Bojani

09.07.2013. | Dnevnik

Nekoliko investicija započetih u prethodnom periodu u Zrenjaninu i dalje je nedovršeno, a lokalna samouprava traži način da te radove privede kraju. Da li će izgradnja dečijeg vrtića u naselju Gradnulica, ili sportskih sala u Aradcu i Mihajlovu, kao i uređenje fasade na zgradi Osnovne škole “Vuk Karadžić”, biti završeno u dogledno vreme, za sada pouzdano niko ne može da kaže. Jer, kako to kod nas uvek biva, problem su finansije.

O nedovršenim investicijama, na poslednjoj sednici Skupštine grada, govorio je i pomoćnik gradonačelnika Darko Karan, koji je podsetio da je gradnja obdaništa na Gradnulici dva puta prekidana i da je najveći problem nastao na relaciji između investitora, odnosno Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, i izvođača radova.

- Uočili smo nepravilnosti još od samog početka investicije, a tiču se gradnje podzemnog skloništa koje nije bilo predviđeno osnovnim ugovorom. Prethodnim rebalansom budžeta opredelili smo sredstva za tu namenu i ispravili ono što je bilo do nas. Javne nabavke za izgradnju vrtića, međutim, sproveo je Fond za kapitalna ulaganja i sad dolazimo u situaciju da, ako raskinemo ugovor sa izvođačem radova, možemo da izgubimo 60 miliona dinara, obećanih od strane Fonda, što je osnovni problem – objašnjava Karan i naglašava da je lokalna samouprava tražila od Fonda da odredi novog izvođača radova, jer s ovim, očigledno, taj vrtić neće biti završen.

Po rečima Karana, ukoliko na poslednje pismo koje je upućeno Fondu ne dobije adekvatan odgovor, Grad će biti prinuđen da raskine ugovor i završi objekat sopstvenim sredstvima. Što se tiče sportskih sala u Aradcu i Mihajlovu, rekao je Karan, utvrđeno je nešto što se ponavlja i kod ostalih investicija, a to je "višak" radova od 20 odsto preko vrednosti potpisanih ugovora.

- To znači da moramo ulaziti u novi pregovarački postupak sa izvođačima radova. Prethodno rukovodstvo sprovodilo je postupke javnih nabavki i potpisivalo ugovore, a da bismo ove investicije stavili u zakonske okvire, mi sada moramo pregovarati sa izvođačima. Razgovori su u toku, jer mi prvi želimo da investicije budu završene. Ali, moramo razlučiti šta je od dodatnih radova zaista bitno, a šta ne – navodi Karan.

Bilo je pomena i o završetku radova na fasadi OŠ "Vuk Karadžić", koje izvodi jedno beogradsko preduzeće i gde se, takođe, sprovodi pregovarački postupak zbog probijanja vrednosti radova iz osnovnog ugovora, kao i o stanju javnih česmi, za koje je Karan rekao da su sve urađene bez građevinske dozvole.

Još jedan od nedovršenih poslova jeste i izgradnja zrenjaninske obilaznice, započeta pre više od dve decenije. Do sada je izgrađen deo puta dužine 4,8 kilometara – krak koji povezuje magistralni put za Novi Sad i pravac prema Mihajlovu, kao i kraća deonica od magistralnog puta ka Beogradu, kroz industrijsku zonu "Ečka-Jugoistok", koja, praktično, nema funkciju bez završetka preostalog dela puta. Ostalo je da se izgradi još 7,4 kilometra puta, most preko Begeja i nadvožnjak preko pruge Zrenjanin-Beograd. Karan je pre nekoliko dana obelodanio da je iz Beograda stigla lokacijska dozvola i da se nastavak izgradnje obilaznice očekuje do kraja godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;