INFONET-468X60-BANNER

Pregovorima pokreću Skadar na Bojani

09.07.2013. | Dnevnik

Nekoliko investicija započetih u prethodnom periodu u Zrenjaninu i dalje je nedovršeno, a lokalna samouprava traži način da te radove privede kraju. Da li će izgradnja dečijeg vrtića u naselju Gradnulica, ili sportskih sala u Aradcu i Mihajlovu, kao i uređenje fasade na zgradi Osnovne škole “Vuk Karadžić”, biti završeno u dogledno vreme, za sada pouzdano niko ne može da kaže. Jer, kako to kod nas uvek biva, problem su finansije.

O nedovršenim investicijama, na poslednjoj sednici Skupštine grada, govorio je i pomoćnik gradonačelnika Darko Karan, koji je podsetio da je gradnja obdaništa na Gradnulici dva puta prekidana i da je najveći problem nastao na relaciji između investitora, odnosno Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, i izvođača radova.

- Uočili smo nepravilnosti još od samog početka investicije, a tiču se gradnje podzemnog skloništa koje nije bilo predviđeno osnovnim ugovorom. Prethodnim rebalansom budžeta opredelili smo sredstva za tu namenu i ispravili ono što je bilo do nas. Javne nabavke za izgradnju vrtića, međutim, sproveo je Fond za kapitalna ulaganja i sad dolazimo u situaciju da, ako raskinemo ugovor sa izvođačem radova, možemo da izgubimo 60 miliona dinara, obećanih od strane Fonda, što je osnovni problem – objašnjava Karan i naglašava da je lokalna samouprava tražila od Fonda da odredi novog izvođača radova, jer s ovim, očigledno, taj vrtić neće biti završen.

Po rečima Karana, ukoliko na poslednje pismo koje je upućeno Fondu ne dobije adekvatan odgovor, Grad će biti prinuđen da raskine ugovor i završi objekat sopstvenim sredstvima. Što se tiče sportskih sala u Aradcu i Mihajlovu, rekao je Karan, utvrđeno je nešto što se ponavlja i kod ostalih investicija, a to je "višak" radova od 20 odsto preko vrednosti potpisanih ugovora.

- To znači da moramo ulaziti u novi pregovarački postupak sa izvođačima radova. Prethodno rukovodstvo sprovodilo je postupke javnih nabavki i potpisivalo ugovore, a da bismo ove investicije stavili u zakonske okvire, mi sada moramo pregovarati sa izvođačima. Razgovori su u toku, jer mi prvi želimo da investicije budu završene. Ali, moramo razlučiti šta je od dodatnih radova zaista bitno, a šta ne – navodi Karan.

Bilo je pomena i o završetku radova na fasadi OŠ "Vuk Karadžić", koje izvodi jedno beogradsko preduzeće i gde se, takođe, sprovodi pregovarački postupak zbog probijanja vrednosti radova iz osnovnog ugovora, kao i o stanju javnih česmi, za koje je Karan rekao da su sve urađene bez građevinske dozvole.

Još jedan od nedovršenih poslova jeste i izgradnja zrenjaninske obilaznice, započeta pre više od dve decenije. Do sada je izgrađen deo puta dužine 4,8 kilometara – krak koji povezuje magistralni put za Novi Sad i pravac prema Mihajlovu, kao i kraća deonica od magistralnog puta ka Beogradu, kroz industrijsku zonu "Ečka-Jugoistok", koja, praktično, nema funkciju bez završetka preostalog dela puta. Ostalo je da se izgradi još 7,4 kilometra puta, most preko Begeja i nadvožnjak preko pruge Zrenjanin-Beograd. Karan je pre nekoliko dana obelodanio da je iz Beograda stigla lokacijska dozvola i da se nastavak izgradnje obilaznice očekuje do kraja godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;