Ilić: Građevinari moraju zajednički nastupati

27.05.2013. | Tanjug.biz

Građevinari moraju zajednički nastupati na tenderima za poslove, jer pojedina građevinska preduzeća imaju velike neizmirene obaveze i ne mogu davati bankarske garancije, izjavio je ministar građevinarstva i urbanizma, Velimir Ilić. Prema njegovim rečima, preduzimači suočeni s takvim problemima treba da nađu "neku jaku firmu, koja će biti okosnica novonastalog konzorcijuma".

"Početkom juna sa privrednicima idemo u Irak, ali ni na tom tržištu ne možemo nastupiti pojedinačno, već udruženo", naveo je Ilić, i dodao da Srbiju očekuju veliki poslovi i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma nema neizmirenih obaveza prema neimarima, ponovio je ministar Ilić.  Stanje u srpskoj privredi je jako teško, međutim, radnici ne treba da plaćaju cehove zbog loših privatizacija, izjavio je Ilić. Prema njegovim rečima, situacija je naročito kritična u metalskoj industriji i građevinarstvu, pa stoga spas treba tražiti u poslovima na inostranim tržištima.

"Putari su, takođe, u teškoj situaciji, jer se njihovim firmama godinama duguje. To su obaveze Razvojnog fonda, grada Beograda, mnogih ministarstava i preduzeća", naveo je Ilić i dodao da će, ukoliko se ne preduzmu konkretni koraci, takve firme otići u stečaj.

Stranci će u tom slučaju, kako je istakao, doći da vode srpska preduzeća i ključne poslove. Zato država mora izmiriti svoje obaveze, rešiti pitanja velikog broja stečajnih postupaka i organizovanog kriminala.

"Ne mogu se preduzećima, čiji su vlasnici uhapšeni, imovina i mašine staviti pod nadzor Specijalnog suda i tako blokirati hiljade radnika koji nemaju sredstva za rad", naglasio je ministar, i ocenio da "ukoliko je neko uradio lošu privatizaciju treba da odgovara". "Radnici ni krivi, ni dužni, ne smeju plaćati cehove loših privatizacija", zaključio je Ilić.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...