INFONET-468X60-BANNER

Koridor 10 naš prioritet 40 godina: Rok – sigurno će biti završen

20.05.2013. | Blic

Ni nakon 40 godina, koliko je prošlo od kako je Koridor 10 prvi put najavljen kao "prioritet prioriteta", radovima se ne nazire kraj. Konstantno kašnjenje sa završetkom deonica uspelo je da iznervira i šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, koji je nedavno zatražio od Ministarstva saobraćaja i "Koridora Srbije" plan o prioritetima i rokovima za završetak radova.

Retko koji naš političar nije iskoristio priliku da skupi poene najavom otvaranja pojedinih deonica na Koridoru 10. Čak se dešavalo da istu deonicu različiti funkcioneri otvaraju više puta. Takvoj praksi će se možda stati na kraj, jer predstavnici EU koji u velikoj meri finansiraju radove traže od nadležnih konkretne rezultate.

Dežer je nedavno poručio da je taj putni pravac izuzetno važan za Evropu, kao i da je zabrinut zbog kašnjenja i nepovlačenja sredstava za deonice. Zato su, kako kaže, pod rizikom tri deonice – kod Vladičinog Hana, tunel Bancarevo na istočnom kraku od Niša ka bugarskoj granici i deonica Čiflik-Pirot. Za finansiranje tih deonica EU je izdvojila oko 4,8 milijardi evra.

Prema podacima Ministarstva finansija, trenutno više od milijardu evra kredita koje su odobrile EBRD, EIB i Svetska banka nije povučeno. To nekad može imati i objektivne razloge, objašnjava Goran Rodić stručnjak za građevinarstvo, a kao primer navodi nedovršenu eksproprijaciju zemljišta, koja koči radove. Ali, kaže on, da do toga ne bi došlo, potrebno je da se kapitalne investicije odvoje od političkog marketinga.

- Opšte pravilo je da odstupanje od projektovane cene radova ne sme da bude više od 10, a količina izvedenih radova da ne odstupa više od tri odsto. A kolika su odstupanja na Koridoru 10 niko živ ne zna – tvrdi on. Koridor 10 je, prema njegovim rečima, ogroman posao i mora da ga radi naša operativa – Planum, Energoprojekt, Gemaks...

EU: Pratimo sve na koridoru

U Delegaciji EU u Srbiji nisu imali detaljniji komentar osim da su sada redovno u kontaktu s Ministarstvom saobraćaja i "Koridorima Srbije".

- Nastojimo da imamo najnovije informacije o pripremnim radovima za realizaciju projekata koje finansira EU. Nakon nekoliko odlaganja, očekujemo da će tri ugovora o superviziji kojima rukovodimo početi da se primenjuju u narednih nekoliko nedelja – kažu u Delegaciji EU u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;