IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Stiže najsavremenija oprema na fakultete

20.05.2013. | Politika

Zahvaljujući donaciji Evropske unije, biće obnovljene laboratorije, istraživački, naučni i studentski kabineti i komunalni objekti na 27 fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Novom Pazaru, Boru, Vrnjačkoj Banji, Čačku i Leskovcu.

Bratislav Ilić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, inače koordinator za arhitekturu i građevinske radove, objašnjava da je projekat "Unapređenja infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji" (EU HETIP) zajednički projekat Ministarstva i EU, za čiju je implementaciju EU obezbedila 22,5 miliona evra iz predpristupnih fondova (IPA).

Najveći deo donacije je u opremi (17,5 miliona evra), koja sadrži sve od nameštaja do mikroskopa i koja će biti instalirana kada budu gotovi građevinski radovi.

- Početak radova bio je na četiri gradilišta u novembru, a na osam u decembru prošle godine. Neki radovi će početi tokom letnjih meseci, jer je na fakultetima u toku nastava, a predviđeni kraj radova je u maju 2014. godine. Kada je reč o opremi, nju će koristiti 27 fakulteta na gotovo svim državnim univerzitetima. Tokom letnjih meseci će stići prva oprema, a ostatak krajem ove i tokom iduće godine – objašnjava Ilić.

On dodaje da će sofisticirana i moderna oprema za savremenu nastavu, pomoći našim studentima i profesorima da unaprede sistem razmene znanja, kao i da budući akademski građani budu bolje pripremljeni za izazove na nacionalnom i evropskom tržištu rada.

Sagovornik nabraja deo onoga što se trenutno radi: rekonstrukcija velikog i malog staklenika u Botaničkoj bašti "Jevremovac", obnova ulične i dvorišne fasade, potkrovlja i izgradnja panoramskog lifta i rampe za studente sa hendikepom u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, obnova stare zgrade fakulteta i zgrade dekanata Tehničkog fakulteta u Boru, adaptacija i sanacija učionica i slušaonica na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, renoviranje nastavno-turističkog naselja "Goč" Šumarskog fakulteta u Beogradu, izgradnja i proširenje kotlarnice uz povezivanje na gasovod zgrade za predavanja Mašinskog fakulteta u Kraljevu...

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;