INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća preti prolaznicima

21.03.2013. | Dnevnik

Izgleda da postaje sve opasnije po život šetati glavnom gradskom džadom u Zrenjaninu. Naime, nedugo pošto se deo trošne zgrade, poznate kao kuća porodice Munčić, u samom centru grada, obrušio na susedni objekat u kome je smeštena Poreska uprava, počeo je da se raspada i objekat u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 26. Pre nekoliko dana, krov ove zgrade se urušio i otvorio na polovini. Sledeće što se može očekivati jeste da se krov potpuno obruši, a možda i celo zdanje, koje je sklono padu i zbog toga je ograđeno žičanom ogradom.

Iz te građevine su pre četiri godine iseljeni i zakupci poslovnog prostora i stanari i to je sve što je urađeno, jer obnove nema na vidiku. Zgrada je pod zaštitom države, što u Srbiji nije nikakva prednost, već hendikep. Istoričarka umetnosti Vesna Karavida, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, svojevremeno je rekla da je zgrada na broju 26 jedna od najstarijih u glavnoj ulici.

- Sedamdesetih godina prošlog veka proglašena je za spomenik kulture, a potom je dobila i status kulturnog spomenika od velikog značaja. Njena vrednost utoliko je veća što se nalazi u kulturno-istorijskoj celini od značaja za republiku – napomenula je Karavida.

To u prevodu znači da od rušenja zgrade nema ništa, jer zakon takvu mogućnost ne dozvoljava, bez obzira što je narušena i statička stabilnost objekta. Ostaje samo mogućnost sanacije zgrade, kod koje je problem i mešovito državno-privatno vlasništvo, ali to nije u planu Gradske stambene agencije za ovu godinu.

Incident u Zrenjaninu dogodio se i krajem januara ove godine kada se čitav zid južne strane zgrade, u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića broj 40, srušio na severno krilo višespratnice u kojoj je zrenjaninska filijala Poreske uprave. Srušili su se krovna konstrukcija, tavanica i zidovi. Na dvema kancelarijama Poreske uprave na spratu porazbijani su prozori, kao i u prizemlju gde se nalaze šalteri za prijem stranaka. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu kažu da je stanje ovog objekta, izgrađenog u prvoj polovini 19. veka, u stilu klasicizma, veoma loše i da je zgrada statički ugrožena.

Građevinska inspekcija, pak, podseća da od 2005. godine vodi postupak vezan za tu zgradu i da je zabranila korišćenje objekta njegovim vlasnicima i korisnicima, a to su Republika Srbija i jedno fizičko lice. Inspekcija je svojevremeno naložila da uočeni nedostaci budu otklonjeni, ali to do danas nije urađeno. U delu ovog padu sklonog objekta ranije je bio smešten kafić, a trenutno se u njemu, u prizemlju, nalazi sportska kladionica.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;