U toku radovi na rekonstrukciji Doma vojske u Valjevu

12.03.2013. | E-kapija

Radovi na rekonstrukciji Doma vojske su u punom jeku i do 19. aprila se očekuje da bude završena prva faza rekonstrukcije fasade i krova jednog od najlepših objekata u gradu, saopšteno je na sajtu grada Valjeva. Da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, uverili su se predstavnici grada na čelu sa gradonačelnikm Stankom Terzićem, koji su obišli zgradu Doma vojske.

- Nakon zemljotresa u Mionici 1998. i NATO bombardovanja 1999. godine objekat je doživeo značajna oštećenja. Početkom 2000. godine organizovali smo Inicijativni odbor zadužen da sanira zgradu Doma vojske. Urađeni su betonsko-armirački radovi u podrumu i na tavanu i radovi su zaustevljeni. Prošle godine, nakon 12 godina su radovi nastavljeni. Krenuli smo da sređujemo krov, menjamo stolariju i sređujemo fasadu. Sa Ministarstvom odbrane smo 2011. godine postigli dogovor o preuzimanju ovog objekta. Procenjena je vrednost 517.000 evra. Valjevo je Ministarstvu odbrane ustupilo četiri stana, vrednosti 144.000 evra. Preostalih 373.000 evra otplaćujemo četiri godine. Prošle godine smo isplatili 93.000 evra i grad će izmiriti u naredne tri godine svoje obaveze – izjavio je Terzić.

On je napomenuo da dok ne oprede namenu objekta, trebalo bi uraditi ostale radove. Stara zgradu u kojoj je nekad bila bilijar sala, a koja se urušila, trebalo bi da se sruši. Takođe, u planu je saniranje ograde. Urađen je projekat sanacije eksterijera, a izvođenje radova je povereno građevinskom preduzeću "Neimar projekt" iz Niša.

Dragana Đenić, koordinatorka projekta, rekla je da je grad temeljno i ozbiljno pristupio izvođenju radova na ovom objektu, imajući u vidu značaj zgrade za sve građane Valjeva.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture je uradio projekat sanacije krova i restauracije fasade i fasadne stolarije. U budžetu je opredeljeno 20 miliona dinara za ove radove. U decembru smo započeli radove, iako je to vreme koje nije pogodno za građevinske poslove. Svi smo bili skeptični šta će moći da se uradi u tom periodu. Vreme nas je poslužilo, jer je bila blaga zima, ali i požrtvovani izvođači, koji su uložili ozbiljan rad – rekla je Đenić.

Autor projekta Tihomir Dražić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i predstavnik nadzornog organa Aleksandar Lazarević iz Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva su rekli da su zamenjeni svi oštećeni delovi krovne konstrukcije, krov je pokriven novim crepom, urađeni su i montirani novi prozori, završene su limarske opšivke. Objekat je sada zaštićen od prokišnjavanja i zaustavljeno je dalje propadanje.

- Predstoji restauracija limene kupole, njeno čišćenje i zaštita, restauracija drvene stolarije, gletovanje i bojenje fasade – rekao je Aleksandar Lazarević.

Velibor Đorđević, iz Direkcije za izgradnju Valjeva je najavio postavljanje gromobrana i pratećeg uzemljivača, kao i dekorativne rasvete.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...