INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vrtić u naselju "Belville" do 30. aprila

08.02.2013. | Novosti

Vrtić izgrađen u polukrug, poput lepeze, sav u staklu, sa rampom preko koje će moći da se pređe iz jednog dela zgrade u drugi, dobiće najmlađi žitelji novobeogradskog naselja "Belville". Radnici GP "Napred" trenutno postavljaju stolariju i rade izolaciju objekta, kako bi ispoštovali rok za završetak radova - 30. april.

Maja Dimitrijević, direktorka PU "11. april" na Novom Beogradu, ističe da posle toga sledi opremanje objekta i nada se da će već na jesen više od 200 mališana moći da se useli u jedno od najsavremenijih obdaništa u prestonici.

- Ovaj objekat, kao i "Zvezdana prašina" na Bežanijskoj kosi, pravljen je kao energetski efikasan – kaže Dimitrijevićeva. - To znači da će problem zagrevanja prostorija i vode biti rešen uz pomoć zemljanih izvora i solarnih ploča. Tako će biti smanjeni režijski troškovi.

Velike površine koje bi u drugim objektima bile pokrivene fasadom u ovom vrtiću biće napravljene od specijalnog troslojnog stakla, koje će sa unutrašnje strane imati ogradu, a sa spoljne posebnu zaštitu u vidu limene zavese.

- Ovo je masivan objekat u kome su sve sobe međusobno povezane, a materijali kojima se radi su prvoklasni – kaže Ilija Jakovljević, šef gradilišta. - Prostor je maksimalno iskorišćen. Sanitarni čvorovi su povezani sa sobama, a objekat će biti prirodno osvetljen, jer će pored toga što je sav u staklu imati i krovne prozore. U prizemlju je planirano da veliki prostor ostane otvoren, kao svojevrsna pozornica.

U naselju "Belville" je, prema poslednjim podacima koji su stigli u Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu, useljeno 1.890 stanova. Novoizgrađeni vrtić biće namenjen pre svega mališanima iz ovog naselja, a ako bude potrebe, a i mesta, upisivaće se i deca iz okolnih blokova.

- Nadam se da neće biti gužve – kaže direktorka Dimitrijević. - Decu nećemo upisivati dok sve ne bude gotovo, možda ćemo samo primati molbe da bismo znali koliko je interesovanje. Kapacitet je po šest jaslenih i vrtićkih i dve predškolske grupe.

1.700 kvadrata

Projektant obdaništa u Univerzitetskom naselju je Aleksandar Vuja. Bruto površina objekta je 1.894 kvadratna metra ili oko 1.700 kvadrata neto. Radovi su počeli 1. avgusta 2012, a kraj izgradnje planiran je za 30. april.

Sve na dugme

Novi vrtić u "Belvilu" imaće najsavremeniji sistem klimatizacije i ventilacije, centralni video-nadzor, dvorište opremljeno mekim podlogama i spravama za bezbednu igru dece. Biće postavljeni i posebno dizajnirani ekrani koji će vaspitačima, deci i roditeljima prikazivati energetske performanse objekata i uštedu energije.

Zbog tendera kasne radovi u Bloku 61

Na drugo obdanište u Bloku 61, koje je planirano za izgradnju ove godine, roditelji će morati malo da sačekaju s obzirom na to da preduzeće "Interkop", koje je izabrano na tenderu, nije ispunilo ugovorne obaveze. U toku je priprema dokumentacije za novi tender.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;