Konfuzija oko gašenja Fonda za zaštitu životne sredine

06.11.2012. | Tanjug

Posle gašenja Fonda životne sredine, opštine Pomoravskog okruga moraju da prekinu započete investicije ugovorene sa fondom o zajedničkom finansiranju, pri čemu navode da ne znaju ko je preuzeo nadležnosti ugašenog fonda.

U opštini Despotovac otkazana je izgradnja Vizitorskog centra u prirodnom dobru Lisine, u dve srednje škole: Gimnazija i Mašinsko elektrorotehnička u Paraćinu, bili prekinuti su, pa nastavljeni radovi na projektu unapređenja energetske efikasnosti.

Radovi na Reciklažnom centru u Paraćinu, koji se takođe finansiraju najvećim delom sredstvima ovog fonda, nisu prekinuti, zahvaljujući strpljenju izvođača radova konzorcijumu "Spektar invest", ali dokle će biti strpljenja, izjavio je koordinator projekta ispred Skupštine opštine Ivan Ružić. Fond se za Reciklažni centar u Paraćinu obavezao ugovorom na 22,5 miliona dinara, a za projekat unapređenja energetske efikasnosti srednjih škola u ovom gradu na 24 miliona dinara. Za izgradnju Vizitorskog centra, Fond za zaštitu životne sredine, obavezao se na oko 20 miliona dinara, a opština na deset miliona.

- Ovaj projekat je dobio podršku Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, s obzirom na višestruku funkciju u cilju unapređenja turizma u regiji koja obuhvata južni Kučaj i planinu Beljanicu, od koga Despotovac mnogo očekuje – rekao je novinarima predsednik opštine Despotovac Mališa Alempijević.

Sve priprema za izgradnju obavljene su sa republičkim organima, na tenderu izbarana najbolja ponuda i kada je konačno trebalo da počne izgradnja, saznali smo da je Fond ugašen i da od ugovorenih sredstava za sada nema ništa, istakao je Alempijević.

- U međuvremenu izabrani izvođač radova je najavio tužbu protiv Skupštine opštine zato što u planiranom roku nije uveden u posao – rekao je Alempijević i dodao da mu "još samo treba da završi na sudu".

U Despotovcu i Paraćinu, tvrde da ne mogu da dobiju informaciju, zašto su i dali su privremeno ili konačno odbijeni ugovori koje su potpisali sa Fondom za zaštitu životne sredine i koje pravni naslednik ugašene institucije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...