INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Panasonic" dokapitalizuje "Gorenje"?

12.10.2012. | Seebiz

Uprava slovenačkog "Gorenja" koju vodi Franjo Bobinac, planira povećanje osnovnog kapitala do 25%, a za dokapitalizaciju je našla japanskog tehnološkog velikana, "Panasonic", saznali su iz više izvora u slovenačkom poslovnom listu Finance.

- Informacije koje imate, ne stoje - kažu u "Gorenju".

Prvi i treći najveći vlasnik ipak smatraju da je "Gorenju" potreban svež kapital, a u "Gorenju" dodaju:

- Možemo vam potvrditi da je Uprava "Gorenja" intenzivno posvećena sprovođenju raznih mera, kojima se realizuje strateški plan za period od 2012. do 2015. godine i odgovora na zahtevne poslovne okolnosti.

U "Gorenju" ne odgovaraju da li je dokapitalizacija u potpunosti isključena. Najavljuju organizacijske mere, kako bi poboljšali poslovanje. Među njima su: optimizacija proizvodnih lokacija, selidba proizvodnje iz Švedske u Sloveniju, iz Finske u Češku i iz Slovenije u Srbiju, prodaja poslovno nepotrebnih sredstava, pre svega nekretnina, čime su u prvoj polovini ove godine smanjili dug za 22 miliona evra. Dalje, to su bolje upravljanje zalihama i potraživanjima, upravljanje troškovima, od logistike do nabavke materijala i sirovina, te radom, jačanje prodaje na evropskim i neevropskim tržištima, kao što su Bliski i Daleki Istok, te Brazil, koja omogućavaju veći rast od Evrope, zatim napori da se poveća prodaja aparata viših cenovnih razreda, koji su dobitnosniji, ulaganje u razvoj novih proizvoda i tehnološka optimizacija proizvodnje, koja omogućava veću prodaju i veće uštede u proizvodnji.

- Ja sam vrlo zabrinut za kompaniju. Svaki pogled na brojke kaže da se nešto mora dogoditi - kaže Philip Sluiter, predstavnik trećeg najvećeg vlasnika "Gorenja". Na pitanje da li bi podržao dokapitalizaciju, nije hteo da odgovori.

- Svi deoničari imaju pravo na mišljenje i jednake mogućnosti kada je reč u upravljanju kompanijom. U poslvonom svetu je uobičajeno da deoničari svoje mišljenje i volju izražavaju na Skupštini deoničara - kazao je.

Sluiter, nekadašnji vlasnik nizozemskog društva "Atag", na teškoće velenjskog proizvođača bele tehnike (neuspešno) upozorava već neko vreme. U 2010. godini, nekoliko meseci pre nego što je podneo ostavku iz Uprave "Gorenja", predlagao je da sam dokapitalizuje društvo, ali je uprava s Bobincem na čelu to odbacila. Sluiter smatra da nema informacije o tome kako će Uprava "Gorenja" spašavati kompaniju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;