"Panasonic" dokapitalizuje "Gorenje"?

12.10.2012. | Seebiz

Uprava slovenačkog "Gorenja" koju vodi Franjo Bobinac, planira povećanje osnovnog kapitala do 25%, a za dokapitalizaciju je našla japanskog tehnološkog velikana, "Panasonic", saznali su iz više izvora u slovenačkom poslovnom listu Finance.

- Informacije koje imate, ne stoje - kažu u "Gorenju".

Prvi i treći najveći vlasnik ipak smatraju da je "Gorenju" potreban svež kapital, a u "Gorenju" dodaju:

- Možemo vam potvrditi da je Uprava "Gorenja" intenzivno posvećena sprovođenju raznih mera, kojima se realizuje strateški plan za period od 2012. do 2015. godine i odgovora na zahtevne poslovne okolnosti.

U "Gorenju" ne odgovaraju da li je dokapitalizacija u potpunosti isključena. Najavljuju organizacijske mere, kako bi poboljšali poslovanje. Među njima su: optimizacija proizvodnih lokacija, selidba proizvodnje iz Švedske u Sloveniju, iz Finske u Češku i iz Slovenije u Srbiju, prodaja poslovno nepotrebnih sredstava, pre svega nekretnina, čime su u prvoj polovini ove godine smanjili dug za 22 miliona evra. Dalje, to su bolje upravljanje zalihama i potraživanjima, upravljanje troškovima, od logistike do nabavke materijala i sirovina, te radom, jačanje prodaje na evropskim i neevropskim tržištima, kao što su Bliski i Daleki Istok, te Brazil, koja omogućavaju veći rast od Evrope, zatim napori da se poveća prodaja aparata viših cenovnih razreda, koji su dobitnosniji, ulaganje u razvoj novih proizvoda i tehnološka optimizacija proizvodnje, koja omogućava veću prodaju i veće uštede u proizvodnji.

- Ja sam vrlo zabrinut za kompaniju. Svaki pogled na brojke kaže da se nešto mora dogoditi - kaže Philip Sluiter, predstavnik trećeg najvećeg vlasnika "Gorenja". Na pitanje da li bi podržao dokapitalizaciju, nije hteo da odgovori.

- Svi deoničari imaju pravo na mišljenje i jednake mogućnosti kada je reč u upravljanju kompanijom. U poslvonom svetu je uobičajeno da deoničari svoje mišljenje i volju izražavaju na Skupštini deoničara - kazao je.

Sluiter, nekadašnji vlasnik nizozemskog društva "Atag", na teškoće velenjskog proizvođača bele tehnike (neuspešno) upozorava već neko vreme. U 2010. godini, nekoliko meseci pre nego što je podneo ostavku iz Uprave "Gorenja", predlagao je da sam dokapitalizuje društvo, ali je uprava s Bobincem na čelu to odbacila. Sluiter smatra da nema informacije o tome kako će Uprava "Gorenja" spašavati kompaniju.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...