PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Stanovi u Hrvatskoj skuplji nego u Španiji

06.09.2012. | SEEbiz

Stanovi na hrvatskoj obali i u Zagrebu su osetno skuplji nego na španskoj obali i Madridu, piše Novi list. Još u prvom tromesečju ove godine tražene cene stambenog prostora, starog do dve godine, u turistički najprivlačnijoj zemlji na svetu pale su na prosečnih 1672 evra po kvadratnom metru, prema podacima španske vlade.

Na hrvatskoj obali i u Zagrebu tražene cene svih stanova, starih i novih, iznosile su prosečnih 1.700 evra, prema podacima hrvatskog Centra nekretnina.

Međutim, piše list, u Španiji je ove godine usledio novi pad cena. Stanovi su pojeftinili za 12,5% u odnosu na drugo tromesečje prošle godine, prema podacima specijalizovanog portala Global Properti Guide, što znači da stan u toj zemlji prosečno stoji 1500-1600 evra po kvadratu.

List piše kako je opšte mišljenje da su cene nekretnina u Hrvatskoj previsoke, jer su se u desetak godina više nego udvostručile, a samo u 2007. godini skočile su otprilike za petinu. Od početka krize 2008., doduše, stanovi u Zagrebu i na Jadranu pojeftinili su za 10-15 odsto.

"Mnogima se to čini premalo: cene nekretnina u Hrvatskoj u četiri godine pale su toliko koliko su se u prezaduženim zemljama evrozone strmoglavile tokom samo jedne godine", piše list.

U tekstu se zaključuje kako je znak previsokih cena u Hrvatskoj činjenica da se oni ne prodaju. Na tržištu se nudi, prtema procenama, najmanje 10.000 novih stanova koje su građevinari gradili uoči krize. Zašto su cene uprkos tome ostale visoke?

"Glavni razlog su banke u Hrvatskoj, koje nisu spremne očistiti svoje bilanse od loših kredita", odgovara za Novi list dr.sc. Maruška Vizek, koja kaže kako bi bilo logično očekivati da banke počnu ulaziti u svrhe stanova, za koje su krediti nenaplativi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;