INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Austrijski "GL&A Holding" ulaže 14 miliona evra u biogas postrojenje u Alibunaru

03.09.2012. | E-kapija

Posle Bugarske, Rumunije, Makedonije i BiH, austrijska firma "GL&A Holding" odlučila je da investicije u obnovljive izvore energije u regionu nastavi u našoj zemlji. Reč je o biogas elektrani u Ilandži, vrednoj 14 miliona evra, koja bi trebalo da počne da radi početkom 2013.

Sredinom prošle godine na parceli od 11 ha počela je izgradnja postrojenja koje će proizvoditi i puštati u energetski sistem oko 24.000 MWh električne energije godišnje i proizvoditi 29.000 MWh toplotne energije.

- U toku je izgradnja biogas elektrane od 3 MW, odnosno tri elektrane od po 1 MW. Reč je o tehnologiji koja ne proizvodi samo energiju, već i dosta nusproizvoda. U prvoj fazi biće uloženo 14 miliona evra u izgradnju biogas elektrana, a kasnije 5 miliona evra u staklenike – kaže Danko Vuković iz beogradskog "Biogas Energy", firme koja zastupa austrijskog investitora.

Skoro svaki biorazgradivi materijal može se upotrebiti kao organska materija za proizvodnju biogasa. U postrojenjima u Ilandži koristiće kukuruznu silažu i svinjski stajnjak kao osnovne supstrate za proizvodnju biogasa.

Vuković objašnjava da se silaža stavlja u velike primarne digestore zajedno sa svinjskim stajnjakom i zagreva do 38°C, čime se pokreću anaerobni procesi u kojima bakterije, u odsustvu kiseonika, počinju razgradnju organskog materijala. Nusprodukt ovog procesa je biogas koji sadrži oko 60% metana, dok ostatak čine ugljen-dioksid, i ostali gasovi u tragovima. Proizvedeni biogas se prečišćava kako bi se otklanili razni sastojci sumpora, zatim se hladi i sagoreva direktno u CHP postrojenju-sistemu za proizvodnju toplotne i električne energije, u cilju proizvodnje struje i toplote.

Danko Vuković kaže da su sa opštinom Alibunar ostvarili odličnu saradnju, ali da je problem sa dozvolama nastao na višem nivou, tako da je "Biogas Energy" čekao više od godinu dana kako bi počeo izgradnju biogas postrojenja.

- Pripreme i projekte smo uradili još 2010. kada smo kupili zemlju. Ispostavilo se da za sve potrebne dozvole treba da se obratimo na više od dvadeset mesta, što nam je dosta produžilo rokove za izgradnju. Ugovorili smo posao "ključ u ruke" sa izvođačem "OAG Plannung", koji se u međuvremenu spojio sa firmom "REHAU Energy Solutions" iz Nemačke.

Procesom proizvodnje električne energije dolazi i do proizvodnje 3,6 MW toplotne energije. Cilj kompanije "Biogas Energy" jeste da iskoristi ovu energiju za proizvodnju povrća u plastenicima koji će biti smešteni na njihovom zemljištu.

- Kada elektrana bude radila sa 100% kapaciteta, što očekujemo sledeće godine, počećemo izgradnju staklenika na 5 ha. Uposlićemo 55 ljudi sa teritorije Alibunara. Šta ćemo uzgajati zavisi od studije izvodljivosti za koju je zadužena firma "Certhon" iz Holandije. Studija će pokazati koje poljoprivredne kulture su na tom mestu najisplativije.

U "Biogas Energy" očekuju da će Uredba o podsticanju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, koja važi do 1. januara 2013, biti produžena.

 

Komentari: 1

Gusak 14.12.2015 19.27.59

Ništa od toga neradi, dabogda pokrenulo vec jednom.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;