INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završen letnji urbanistički kamp u Nišu

30.07.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Širi centar Niša je u urbanističkom haosu, a urbanistička neodgovornost vidljiva je na mnogim objektima, čija realizacija nije dovedena do kraja - ovo je samo jedan od zaključaka budućih urbanista, studenata magistarskih studija Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i njihovih kolega iz nekoliko evropskih gradova.

Oni su protekle dve nedelje učestvovali u radu kampusa koji se bavio temom upotrebe i iskorišćenosti javnog prostora, pre svega gradskih trgova u uslovima tržišne ekonomije. Zaključeno je, takođe, da su gradski trgovi i javne površine nedovoljno iskorišćene za kreativne sadržaje, da su privatni preduzetnici, uglavnom vlasnici kafana i kafića, uzurpirali javni prostor namenjen široj populaciji i da svoje programe nude samo "povlašćenim" grupama stanovništva.

Kreativni kampus deo je šireg projekta pod nazivom "Kolektiv za promenu gradova" i ima za cilj da promeni svest građana i političara o tome kako treba koristiti javne površine u javne svrhe. Projekat je organizovao i logistički podržao Građevinsko - arhitektonski fakultet u Nišu, a finansijsku podršku mladim urbanistima, kao i štampanje publikacije sa njihovim radovima i ovoga puta pružila je LEDIB Kuća klastera.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;