PRIJAVA-468X60-BANNER

Pančevac je od svih mostova u najgorem stanju

07.06.2012. | 24 sata

Beograd ima deset mostova, od kojih sedam za drumski saobraćaj. Mnogi od njih građeni su pre Drugog svetskog rata, rušeni, pa ponovo podizani, a neki ni do danas nisu rekonstruisani poput Brankovog i Pančevačkog mosta.

Gazela je trenutno najsigurnija prekorečna veza u gradu, ne računajući novoizgrađeni Most na Adi. U preduzeću „Mostprojekt“ prate i snimaju Gazelu poslednjih 20 godina.

- Uz redovno održavanje, Gazela je sada most čiji eksploatacioni vek može trajati 40 ili 50 godina. Naravno, neophodno je da se na svake četiri godine, što je regulisano i zakonom, radi pregled svih vitalnih delova mostovske konstrukcije i otklanjaju eventualni kvarovi - kaže za „24 sata” Radomir Radičević, direktor građevinskog biroa „Mostprojekta”.

Od onih koji su stari više decenija Brankov most je na prvi pogled u sasvim dobrom stanju. Radičević, međutim, napominje da je do pre nekoliko godina i ova prekorečna veza bila pred ozbiljnom sanacijom, ali je ulaganjem u održavanje most preživeo bez velike rekonstrukcije.

- Možda je na njemu neophodno poraditi na dilatacijama koje nisu baš idealne - savetuje Radičević.

Stari savski odnosno tramvajski most, koji je rekonstruisan 2008., u poslednje vreme ima problem sa asfaltom. Asfalt na njemu bi morao češće da se menja ili makar prati, konstatuju stručnjaci, ali daleko od toga da most može doživeti sudbinu Pančevca ili Gazele. Problemi na gornjem delu konstrukcije mogu da se shvate ako se zna da preko mosta idu i vozila i tramvaji. I laik zaključuje da je od svih gradskih mostova u najgorem stanju jedini most preko Dunava - Pančevački most.

- Ovaj most traži hitnu popravku i ozbiljno ulaganje i u najgorem je stanju od svih gradskih mostova - kaže Branko Knežević, direktor „Mostogradnje”.

Beogradu nedostaju još tri mosta. Jedan kod Ade Huje, drugi kod Vinče i treći, u zavisnosti od toga kakav bude projekat beogradskog metroa, most koji će taj metro voditi na drugu stranu reke.

 

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;