INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Potpisan ugovor o izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu - Investicija od 25,6 miliona evra

18.04.2012. | E-kapija

Generalni direktor austrijsko-nemačke kompanije "WTE Wassertechnik" Ralf Šreder i direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Milorad Bjelogrlić potpisali su danas ugovor o izgradnji, projektovanju i izvođenju, finansiranju i upravljanju postrojenjem za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu vredan je 25,6 mil EUR.

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov rekao je da potpisivanje ovog Ugovora predstavlja istorijski trenutak za Zrenajnin budući da je voda za piće, po nalogu sanitarne inspekcije, zabranjena već sedam godina.

- Danas smo na pragu rešavanja velikog problema, pre svega zdravstvenog, a zatim i ekonomskog jer od trenutka kad budemo imali ispravnu vodu možemo govoriti i o razvoju prehrambene industrije u Zrenjaninu - rekao je on.

Kako je naveo, potpisivanje ugovora usledilo je nakon dve godine intenzivnog rada na istraživanju novih tehnologija i proučavanju kapaciteta potencijalnih investitora.

Obraćajući se prisutnima, Ralf Šreder, generalni direktor "WTE Wassertechnik" je istakao da je ta firma upoznata sa problemom pijaće vode u Zrenajninu i da će on izgradnjom postrojenja za prečišćavanje biti rešen.

- Zajedno sa preduzećem "Vodovod i kanalizacija" krećemo u rešavanje ovog problema i za tri godine ćemo otvoriti fabriku vode. Sledeći naš korak je pravljenje pilot programa kako bismo, parametre koji su dati tenderom, stavili na raspolaganje gradu Zrenjaninu - rekao je Šreder.

Prema njegovim rečima, WTA – grupa poseduje niz sličnih postrojenja za prečišćavanje pijaće vode i otpadnih voda u Zagrebu, Beču i Moskvi i značajno iskustvo u realizaciji velikih vodoprivrednih projekata.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" rekao je da će građani realizacijom projekta dobiti pitku vodu koja će svojim kvalitetom zadovoljavati sve evropske standarde.

- Cena prerade vode biće od 0,27 do 0,34 evro centa. Ukoliko pokrajinska i republička Vlada budu učestvovale u izgradnji postrojenja utoliko ćemo lakše stvoriti mogućnost za nižu cenu pijaće vode. Ono što je sigurno, jeste da će ta voda biti jeftinija od one koju Zrenjaninci sada kupuju u balonima - rekao je Bjelogrlić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Potpisivanju je prisustvovao i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić koji je naveo da projekat ima višestruki značaj jer će obezbediti kvalitetnu, čistu pijaću vodu, ali će i Zrenjanin učiniti atraktivnijim za strane i domaće investitore kojima voda ulazi u strukturu proizvoda.

 

Vezane vesti

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;