U Blacu prva centrala na biogas u Srbiji

12.01.2012. | Beta

Blace će biti prva opština u Srbiji koja će koristiti struju proizvedenu u električnoj centrali koja koristi biogas i to od marta ove godine, izjavio je juče predsednik te opštine Radoje Krstović.

Slika - Blace

- Centrala na biogas, kapaciteta od jednog megavata, će početi da radi zahvaljujući saradnji opštine sa mlekarom "Lazar" koja je u njenu izgradnju uložila 2,2 miliona evra - kazao je on agenciji Beta.

Krstović je istakao da je reč o najvećoj investiciji u tom kraju, koja će pružiti nove mogucnosti za zaradu poljoprivrdnim proizvođačima, stočarima i proizvođačima mleka opštine Blace.

- Ovo je za nas od višestrukog značaja, jer ćemo pored uštede u energiji dobiti mogućnost da zaposlimo još četrdesetak novih radnika na novom elektropostrojenju - istakao je Krstović.

Vlasnik mlekare "Lazar", Milan Vidojević, kazao je agenciji Beta da ideja izgradnje električne centrale na biogas potiče iz 2009. godine kada je donet i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je donosio velike olakšice proizvođačima "zelene energije".

On je naglasio da je veliku pomoću u realizaciji zamisli dala lokalna samouprava koja im je pribavila sve građevinske dozvole, dodavši da zasluga pripada i američkoj firmi GHD iz Čiltona, po čijoj su tehnologiji izgradili postrojenje za korišćenje bioobnovljivih izvora energije.

- Mlekara "Lazar", koja je najveći proizvođač mleka na jugu Srbije, u korišćenju tona i tona bio otpada - stajnjaka sa farme krava i surutke iz mleka, videla je veliku šansu za stvaranje bio energije - kazao je Vidojević.

On je kazao da će postrojenje početi da radi "već u martu mesecu ove godine i da električnom energijom snabdeva veliki deo blačke opštine".

Za proizvodnju jednog megavata sata struje potrebno je 30 tona stajnjaka, koliki su i instalisani kapaciteti tog postrojenja.

U "Elektroprivredi Srbije" u su već spremni da prihvate i otkupe prve kilovate električne energije proizvedene od bio gasa i da je potom distribuiraju proizvođaču po znatno nižoj ceni.

- Ovo će za nas značiti veliku uštedu i omogućiće nam proširenje proizvodnje - kazao je Vidojević.

Mlekara "Lazar" zapošljava 170 radnika i sa preradom 60.000 litara mleka dnevno najveći je proizvođač i snabdevač mlekom juga Srbije.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije