PRIJAVA-468X60-BANNER

Bela tehnika - dostupna, ali se ne kupuje

19.12.2011. | D. Marinković | Večernje novosti

Uređaji za domaćinstvo, bar prema statistici, dostupniji su kupcima nego pre godinu dana. Aparati nekih proizvođača, na primer, mogu da se nabave i do 10% povoljnije nego protekle sezone. Mašine za veš tako mogu da se kupe za 18.000 do 23.000, koliko koštaju i pojedini modeli električnih šporeta, dok klasični frižideri najčešće koštaju od 22.000 do 38.000 dinara.

Zanimljivo je da je uprkos padu cena jeftinijih uređaja, u istom procentu opala i potražnja za tim proizvodima. U odnosu na prošlu godinu, prema podacima agencije GFK, taj pad je 10%, dok je u odnosu na vreme pre početka krize prodaja bele tehnike smanjena gotovo za trećinu, odnosno 31%. Ovakvi podaci i ne čude, jer istraživanja pokazuju da se u kriznim vremenima ljudi najpre odriču luksuznije robe tehnike, nakita, automobila...

"Poslednjih meseci smanjena je prodaja bele tehnike, ali trgovci se snalaze na razne načine, odriču se svojih marži, pa tako nema dana da neki od uređaja ne bude na akcijskom sniženju", kažu u Neptun prodavnicama. Tržište se filtrira, besparica čini svoje, pa često veš-mašina od manje poznatih dobavljača može da se kupi i ispod 20.000 dinara. Bolji poznavaoci ipak kažu da se dobar aparat ne može kupiti bez 250 do 350 evra, dok su luksuzniji modeli i duplo skuplji.

Veliki je zastoj u prometu posebno skuplje, luksuznije robe. Zanimljivo je da u ovakvim uslovima otežane prodaje uglavnom nije došlo do pada cena luksuznijih aparata. Cenovnici kućnih uređaja su u nekim slučajevima povećani za petinu, iako je značajno smanjena tražnja.

"Građani su oprezni u trošenju, a to pokazuje i ukupan pad prometa u maloprodaji", ukazuju ekonomisti. "To, mnoge ne iznenađuje, jer najveći deo primanja i dalje ide na osnovne životne troškove, kupovinu hrane i komunalije. Gotovo da ništa ne preostane za druge potrebe."

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;