INFONET-468X60-BANNER

Turci mnogo hteli, malo započeli

19.10.2011. | RTV

U protekle dve godine Turska je najavila velike investicije u Srbiji ali je, od najavljenih ulaganja, za sada, samo prošle godine otvoren Turski dom kulture u Novom Pazaru.

Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije rekao je da i pored mnogobrojnih međudržavnih sporazuma o učešću Turske u izgradnji infrastrukturnih projekata, njihova preduzeća za sada nisu prisutna na većim poslovima već, možda, samo na nekim manjim saobraćajnicama u Sandžaku. Dodaje da se turska preduzeća, s druge strane, raspituju za asfaltne baze i fabrike betona, a preduzeće Enka koje je prisutno na Kosovu, želi da učestvuje u izgradnji puta Meradare - Kosovo, koji ide prema Koridoru 10, ali o tome pregovori tek predstoje.

U julu 2010. godine, predstavnici Vlade Srbije i turskih kompanija potpisali su memorandume o razumevanju, kao i Okvirni sporazum o rekonstrukciji državnog puta M8, od Novog Pazara do Aljinovića. Bilo je predviđeno da se za finansiranje puta M8 iz budžeta Srbije izdvoji 15% sredstava, dok bi se 85% finansiralo iz zajma koji bi od Eksim banke obezbedila Vlada Turske. Sporazum je predvideo i učešće domaće građevinske operative i utrošenih materijala potrebnih za realizaciju projekta od najmanje 45%, ali od realizacije tih projekata nije bilo ništa.

Memorandumi o razumevanju potpisani su i za izgradnju deonica autoputa Beograd - Južni Jadran, o izgradnji tri deonice od Beograda do Požege - od Beograda do Ljiga, od Ljiga do Čačka i od Čačka do Požege. Sporazumi predviđaju saradnju Srbije sa turskim preduzećima kroz postupak zajedničkog obezbeđivanja finansijskih sredstava i zajedničkog sprovođenja projekata.

Od 1. septembra 2010. godine, počeo je da se primenjuje Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, koji je trebalo da poveća obim trgovinske razmene između dve zemlje, a posebno srpski izvoz. Srbija je do tada ostvarivala skroman obim robne razmene sa Turskom, uz deficit koji je uvek bio na strani Srbije. U februaru 2011. godine generalni sekretar Nedžad Kačapor, Udruženja privrednika SITA naglasio je da je od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini za oko 10% uvećana trgovina između dveju zemalja.

Prilikom posete Novom Pazaru, septembra prošle godine, kopredsedavajući Omer Dinčer Međudržavne srpsko-turske komisije za ekonomski razvoj naveo je da je njegova zemlja do tada, preko Agencije za ekonomski razvoj - TIKA, u Srbiju uložila 13 miliona dolara u 15 projekata od kojih je osam u Sandžaku. Gradonačelnik Novog Pazara je tada predložio još dva projekta, izgradnju nove osnovne škole i Centra za analizu medicinskih problema, u koji bi Turska uložila još 4,5 miliona dolara.

Dinčer je tada izrazio spremnost Turske da kreditira i izgradnju objekata u industrijskoj zoni kod Tutina sa 40 miliona evra, s tim što će turska Eksim banka sa 30 miliona dolara kreditirati izgradnju puta Novi Pazar - Sjenica. Ugljanin je onda, na sastanku Poslovnog saveta srpskih i turskih privrednika u PKS kazao da potpuno zaokružen projekat za izgradnju te regionalne razvojne zone iznosi milijardu i 690 miliona evra. Tada je saopštio i da je sklopljen sporazum o ulaganju 690 miliona evra za izgradnju autoputa Beograd - Južni Jadran.

Ukupna ulaganja Turske u Srbiji, prema podacima PKS, do danas se kreću oko 45 miliona evra, što je daleko ispod mogućnosti turske privrede.

Povezane vesti: 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;