INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija scene Raša Plaović

13.09.2011. | E-kapija

Rekonstrukcija male scene Narodnog pozorišta u Beogradu - Raša Plaović počela je 20. juna kao deo fazne rekonstrukcije Narodnog pozorišta. Tada su čelnici pozorišta dobili skicu scene od arhitekte Slobodana Drinjakovića. "On je tako dao svoju donaciju - u obliku skica i projekta za Malu scenu. Drinjaković je veliki dobrotvor naše kuće i neko ko je radio prethodnu rekonstrukciju Narodnog pozorišta, pre tačno 22 godine", rekao je u razgovoru za portal eKapija tehnički direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Mališa Đurašinović.

Drugi dobrotvor kuće je Saobraćajni institut CIP iz Beograda koji je izradio glavne projekte na osnovu kojih će čitava rekonstrukcija biti izvedena.

Rekonstrukcija scene Raša Plaović trebalo bi da počne 17. ili 18. septembra, kada prođe zakonski rok za eventualne žalbe na izbor preduzeća koje će izvoditi radove, a koji su izabrani nakon otvaranja tenderske dokumentacije 5. septembra.

Radovi podrazumevaju rušenje balkona na maloj sceni i spajanje sa centralnim balkonom kako bi se poboljšala vizura tj. kako bi gledaoci imali što bolji pogled. Donji deo partera tj. ono što je do sada bilo mobilno gledalište, sklanja se i na njegovo mesto se stavlja fiksna konstrukcija sa novim sedištima. Nova sedišta dočekaće gledaoce nove sezone i na balkonima. Osim toga, scenski prostor, koji je sada spušten, biće podignut na visinu od 1m uz upotrebu mehaničkih protivkablova i imaće mogućnost da se podešava na pet visina – 20, 40, 60, 80 cm i 1 m. Kapacitet gledališta se povećava za 50 mesta, tako da će predstavu moći da gleda 295 ljudi.

Prema planovima rukovodstva, radovi bi trebalo da budu završeni 13. novembra, a prva proba bi trebalo da bude održana 14. novembra. Ceo projekat finansira Ministarstvo kulture sa 36.897.000 dinara.

Fazna rekonstrukcija Narodnog pozorišta počela je prošle godine. Prema rečima Đurašinovića, već je urađena hidroizolacija krova na objektu B, postavljeni su krovni prozori, zamenjene rashladne kule, stavljena potpuno nova klimatizacija.

Na pitanje da li je i Velikoj sceni potrebna rekonstrukcija, tehnički direktor kaže, da bi u dogledno vreme trebalo zameniti pod, kao i sedišta, budući da stari više od 20 godina, ali da bi to predstavljalo "malo veću investiciju".

Što se tehnike tiče, trebalo bi promeniti i energetsko postrojenje koje je takođe staro više od dve decenije. "Kada su nas posetli ljudi iz kompanije Philips koji su i ugradili tu tehniku, nisu mogli da veruju da to još funkcioniše. U svetu bi naša postrojenja već završila u muzejima."

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;