INFONET-468X60-BANNER

Naučno-tehnološki park na Zvezdari do marta 2012. godine

30.08.2011. | Tanjug

Naučno-tehnološki park "Zvezdara", investicija vredna 9,7 miliona evra, trebalo bi da bude završen do marta sledeće godine, kada će nekoliko desetina tehnoloških firmi početi da rade na moderan način, najavio je danas Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije.

On je sa Žarkom Obradovićem, ministrom prosvete i nauke obišao gradilište tog parka, na kojem su radovi počeli u maju ove godine.


Đelić je rekao da će učiniti sve da u martu sledeće godine taj "prvoklasni projekat" bude otvoren za ekonomiju znanja.

Đelić je naveo da će taj infrastrukturni objekat, koji će se prostirati na 16.000 kvadratnih metara, omogućiti da se inkubator tehnoloških firmi, koji se sada nalazi na Mašinskom fakultetu u Beogradu, preseli na novi prostor, ali i povratak velikog broja visokostručnih kadrova koji su otišli iz Srbije.

On je naveo da je taj park jedan od četiri koliko će ih postojati u Srbiji, da će biti izgrađeni i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a koji će predstavljati objedinjenu ponudu Srbije tehnološkom svetu.

Ministar Obradović je rekao da je suština projekta da se stvori baza za razvoj nauke u Srbiji, ali i zapošljavanje nekoliko stotina ljudi.

Obradović je izrazio nadu da će se do marta sledeće godine videti koliko će taj naučno-tehnološki park promeniti "lik" te beogradske opštine i koliko će značiti za naučni razvoj Srbije.

Naučno-tehnološki park "Zvezdara" finansira se sredstvima Evropske investicione banke, a osmišljen je kao podrška malim inkubator preduzećima koja se bave razvojem ideja i njihovom tehnološkom primenom.

U tom parku će postojati zajedničke službe, finansijska, pravna, održavanje zgrade, kao i sale za sastanke, a paralelno sa gradnjom biće urađen i pravilnik o poslovanju parka.

Predsednik opštine Zvezdara Milan Popović rekao je da će izgradnjom ovog parka kvalitet života građana biti podignut na veći nivo, jer će na njoj infrastrutkura biti poboljšana, iako je i sada, kako je rekao, lepo živeti na Zvezdari.

Direktor jedne od firmi koja je deo inkubatora, Aleksandar Čabrilo, rekao je da je nedostatak prostora jedan od problema sa kojim su se suočavali u razvoju inkubatora, kao i da će osnivanje ovog parka mnogo značiti visoko-tehnološkim firmama u Srbiji, a koje većinu svojih prihoda ostvaruju izvozom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;