INFONET-468X60-BANNER

Otimanje poslova uništava putare

13.07.2011. | Večernje novosti

Srpska putarska preduzeća biće prinuđena da stave katanac na bravu ukoliko najveće kapitalne infrastrukturne projekte u zemlji rade strane firme. Osuđene da rade samo kao podizvođači, domaće firme ostaju bez referenci.

Prema rečima Gorana Rodića, sekretara Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije, država ne sme da dozvoli da strane kompanije nerealno niskim cenama na tenderima otimaju poslove našim neimarima.

"Na tenderima za izgradnju četiri deonice južnog dela Koridora 10 najjeftiniju ponudu dala je grčka Terna, a po mišljenju stručnjaka ponuđena cena ne pokriva ni troškove za nabavku materijala", kaže Rodić. On navodi da je "domaći konzorcijum po ceni zauzeo drugo mesto za tri deonice. Odluka o izabranom izvođaču još nije doneta, ali naši putari strahuju da će posao biti dodeljen Grcima. U varijanti kada stranci dobijaju poslove, naši putari za male pare rade kao podizvođači, za koje nema referenci".

Rodić ističe da bez poslova glavnog izvođača našim neimarima preti kolaps i pitanje je koliko će firmi uspeti da preživi. "Onda ćemo doći u situaciju da nemamo domaću operativu i da nam cene radova određuju stranci, ali u toj varijanti radovi će biti daleko skuplji nego što je to sada slučaj", navodi Rodić.

Rodić naglašava da će "stranci, ako naša operativa propadne, sa svojim radnicima i opremom graditi infrastrukturne koridore u Srbiji po cenama višim i za 30%. Naše firme su, nažalost, danas prisiljene da rade i sa minusom, kako bi sačuvale radnike nadajući se da će kroz buduće poslove ispeglati gubitke. Ako poslova bude".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;