INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvoren internet portal reciklažnog sektora u Srbiji

10.06.2011. | Ekologija

Internet portal, koji će biti informacioni servis i medijska podrška reciklažnoj industriji Srbije (www.recserbia.rs), počeo je da radi danas.

Portal je osmišljen kao informacioni servis celokupne reciklažne industrije u Srbiji gde će zainteresovani moći da dobiju vesti iz te oblasti, ali će im na raspolaganju biti i baza podataka o kompanijama, stručnjacima, organizacijama i institucijama koje se bave reciklažom, kao i najave događaja u zemlji i inostranstvu, rečeno je na predstavljanju sajta.

“Portal smo pravili kako bi smo obezbedili snažniju i koordinisaniju podršku ostvarivanju međusektorske saradnje u oblasti reciklaže, ali i doprineli povećanju konkurentnosti reciklažne privrede u Srbiji”, rekla je predsednica Upravnog odbora Inicijative za demokratsku tranziciju Jelena Nešić, organizacije koja je sa Centrom za razvoj socijalnog preduzetništva pokrenula sajt.

Dodala je da će sve informacije na sajtu biti dostupne i na engleskom, kako bi se potencijalnim stranim investitorima omogućio lakši uvid u potencijale reciklažne industrije Srbije. Nešićeva je kazala da se planira i regionalna saradnja sa zemljama bivše Jugoslavije, a kasnije i sa Rumunijom i Bugarskom.

Istakla i da će sajt biti pomoći i mreži podrške socijalnom preduzetništvu u reciklaži, koja trenutno okuplja oko 50 predstavnika lokalnih vlasti, preduzeća i organizacija građanskog društva.

Prema njenim rečima, pomoć socijalnom preduzetništvu u reciklaži je bitna, jer se samo u zemljama EU, kroz različite oblike takvog privređivanja, ostvaruje 5-8% ukupnog nacionalnog dohotka, a reciklaža je na drugom mestu liste privrednih grana koje otvaraju najveći broj socijalnih preduzeća i zapošljavaju ugrožene grupe.

Direktor Centra za razvoj socijalnog preduzetništva Mišo Babović kazao je da će se na sajtu posvećenom reciklaži u Srbiji naći i svi zakoni koji se odnose na tu oblast, spisak kompanija koje imaju dozvole da se bave reciklažom, lista domaćih i stranih sajtova koji se bave reciklažom.

Predstavnica Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Matrina Milojević ocenila je da će sajt biti pomoć ministarstvu u dnevnom radu, jer će na jednom mestu biti objedinjene informacije iz svih sektora reciklaže.

Predstavnik Saveta za reciklažnu industriju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović složio se da će sajt pomoći domaćoj reciklažnoj industriji, navodeći da prema procenama iz 2009. godine, srpsko tržište sekundarnih sirovina vredi oko 350 miliona evra. Mitrović je ocenio da će to tržište biti još profitabilnije u budućnosti ukoliko se sekundarne sirovine manje budu izvozile, odnosno ukoliko se budu prerađivale u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;