Razvoj javno-privatnog partnerstva u komunalnim delatnostima

10.06.2011. | E-kapija

Konferencija Javno-privatno partnerstvo u komunalnim delatnostima, okupila je prekjuče u Kuli veliki broj predstavnika lokalnih samouprava, banaka, poslovnih uduženja, komora i razvojnih organizacija i ukazala na potencijale javno-privatnog partnerstva u Srbiji.

Povezivanje javnog i privatnog sektora, unapređenje regulatornog okvira za javno-privatno partnerstvo i primeri dobrih praksi iz zemlje i regiona teme su konferencije koje su pokrenule brojna pitanja i otvorile nove mogućnosti za unapređenja oblasti. Dok u našoj zemlji tema javno-privatnog partnerstva tek dobija na zamahu, u evropskim zemljama javno-privatno partnerstvo je važan oblik finansiranja prevashodno lokalne samouprave, a u nekim zemljama čini čak i 80% svih investicija u privredi.

Prisutni su se složili da je koncept rada na principu javno-privanih partnerstava u komunalnim delatnostima od izuzetne važnosti za naše lokalne samouprave, jer bi time prevazišle budžetska ograničenja, dobile značajan know-how, podigle kvalitet usluga, povećale efikasnost, obezbedile održavanje i unapređenje infrastrukture i uvele inovacije. U Srbiji ima sve više zainteresovanih svetskih kompanija koje traže adekvatne partnere za JPP, kao i opština i gradova spremnih da naprave ovakve ugovore.

Predsednik opštine Kula Svetozar Bukvić, predstavio je potencijale Kule u oblasti javno-privatnog partnerstva, a Živorad Anđelković, pomoćnik gradonačelnika Beograda, govorio je o značaju i prednostima javno-privatnog partnerstva, kao i o nedostacima komunalnih preduzeća koje dobro sačinjeni ugovor o javno-privatnom partnerstvu mogu prevazići. O pravno-regulatornom okviru i rešenjima iz prakse, govorio je Dragutin Nenezić iz advokatske kancelarije Karanović-Nikolić, a ispred Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED. On je posavetovao prisutne da, dok se čeka zakon o javno-privatnom partnerstvu, pažljivo prate put već donetih regulativa i propisa, jer za koju god vrstu javno-privatnog partnerstva da se investitori ili lokalne samouprave odluče, suočiće se sa problemima, zbog nedostatka jednog sveobuhvatnog zakona.

Modeli finansiranja i moguća pomoć u savetovanju onima koji stupaju u javno-privatno partnerstvo, bila je tema Merana Lukića iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Na skupu su govorili i predstavnici opština Veliko Gradište, Novi Bečej i grada Kaloče iz Mađarske o svojim pozitivnim praksama u oblasti javno-privatnog partnerstva, kao i o problemima sa kojima su se susretali tom prilikom.

Konferenciju je organizovala Opština Kula u saradnji sa partnerima Konferencije JKP Komunalac iz Kule, Vodovodom iz Crvenke, JKP Radnik iz Sivca i kompanijom Sigma iz Kule i u saradnji sa konsultantskom kućom Bovan Consulting.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...