INFONET-468X60-BANNER

Svetska industrijska proizvodnja porasla za 6,5% u prvom kvartalu 2011. godine

02.06.2011. | Tanjug

Preduzeća koja se bave proizvodnjom čini se da su savladala krizu, jer je svetska industrijska proizvodnja u prvom kvartalu ove godine porasla za 6,5%, pokazuje izveštaj Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO), koji je objavljen 01. juna u Beču.

UNIDO ukazuje da, međutim, postoje zemlje koje se bore sa negativnim razvojem i čija proizvodnja zbog toga opada. U te zemlje spadaju države članice EU koje su u krizi - Grčka, Portugalija i Španija, severnoafričke zemlje Egipat i Tunis, a u Aziji Japan.

Na evropskom kontinentu je industrijska proizvodnja najviše opala u Grčkoj. Dok je ova zemlja zabeležila minus od 6,9% pada proizvodnje, u Portugalu i Španiji je zabeleženo smanjenje od manje od 1%.

U Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji industrijska proizvodnja je značajno porasla, ističe UNIDO.

Proizvodnja u Japanu je opala za 2,4%, a za očekivati je dalji pad, jer u ovom izveštaju nisu unete posledice cunamija i zemljotresa.

Globalno gledano, industrijska proizvodnja najviše je porasla - 11,5% u zemljama u razvoju, pri čemu najviše u Kini- gde je zabeležen rast od 15%.

Proizvodnja industrijski razvijenih zemalja porasla je za 4,4%, a najveći rast među tim državama beleže SAD sa 7,1%.

Gledano po granama najviše je porasla proizvodnja u mašinskoj industriji -15%, zatim industriji elektronske opreme (12%) i u segmentu medicinske tehnike (11%).

Prema izveštaju UNIDO industrijske zemlje odlično stoje u takozvanom "high tech" sektoru, dok manji rast imaju u tradicionalnim sektorima kao što su proizvodnja namirnica, pića, ili tekstila i odeće, dok je rast proizvodnje u zemljama u razvoju prisutan gotovo u svim sektorima industrije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;