Svetska industrijska proizvodnja porasla za 6,5% u prvom kvartalu 2011. godine

02.06.2011. | Tanjug

Preduzeća koja se bave proizvodnjom čini se da su savladala krizu, jer je svetska industrijska proizvodnja u prvom kvartalu ove godine porasla za 6,5%, pokazuje izveštaj Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO), koji je objavljen 01. juna u Beču.

UNIDO ukazuje da, međutim, postoje zemlje koje se bore sa negativnim razvojem i čija proizvodnja zbog toga opada. U te zemlje spadaju države članice EU koje su u krizi - Grčka, Portugalija i Španija, severnoafričke zemlje Egipat i Tunis, a u Aziji Japan.

Na evropskom kontinentu je industrijska proizvodnja najviše opala u Grčkoj. Dok je ova zemlja zabeležila minus od 6,9% pada proizvodnje, u Portugalu i Španiji je zabeleženo smanjenje od manje od 1%.

U Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji industrijska proizvodnja je značajno porasla, ističe UNIDO.

Proizvodnja u Japanu je opala za 2,4%, a za očekivati je dalji pad, jer u ovom izveštaju nisu unete posledice cunamija i zemljotresa.

Globalno gledano, industrijska proizvodnja najviše je porasla - 11,5% u zemljama u razvoju, pri čemu najviše u Kini- gde je zabeležen rast od 15%.

Proizvodnja industrijski razvijenih zemalja porasla je za 4,4%, a najveći rast među tim državama beleže SAD sa 7,1%.

Gledano po granama najviše je porasla proizvodnja u mašinskoj industriji -15%, zatim industriji elektronske opreme (12%) i u segmentu medicinske tehnike (11%).

Prema izveštaju UNIDO industrijske zemlje odlično stoje u takozvanom "high tech" sektoru, dok manji rast imaju u tradicionalnim sektorima kao što su proizvodnja namirnica, pića, ili tekstila i odeće, dok je rast proizvodnje u zemljama u razvoju prisutan gotovo u svim sektorima industrije.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...