Svetska industrijska proizvodnja porasla za 6,5% u prvom kvartalu 2011. godine

02.06.2011. | Tanjug

Preduzeća koja se bave proizvodnjom čini se da su savladala krizu, jer je svetska industrijska proizvodnja u prvom kvartalu ove godine porasla za 6,5%, pokazuje izveštaj Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO), koji je objavljen 01. juna u Beču.

UNIDO ukazuje da, međutim, postoje zemlje koje se bore sa negativnim razvojem i čija proizvodnja zbog toga opada. U te zemlje spadaju države članice EU koje su u krizi - Grčka, Portugalija i Španija, severnoafričke zemlje Egipat i Tunis, a u Aziji Japan.

Na evropskom kontinentu je industrijska proizvodnja najviše opala u Grčkoj. Dok je ova zemlja zabeležila minus od 6,9% pada proizvodnje, u Portugalu i Španiji je zabeleženo smanjenje od manje od 1%.

U Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji industrijska proizvodnja je značajno porasla, ističe UNIDO.

Proizvodnja u Japanu je opala za 2,4%, a za očekivati je dalji pad, jer u ovom izveštaju nisu unete posledice cunamija i zemljotresa.

Globalno gledano, industrijska proizvodnja najviše je porasla - 11,5% u zemljama u razvoju, pri čemu najviše u Kini- gde je zabeležen rast od 15%.

Proizvodnja industrijski razvijenih zemalja porasla je za 4,4%, a najveći rast među tim državama beleže SAD sa 7,1%.

Gledano po granama najviše je porasla proizvodnja u mašinskoj industriji -15%, zatim industriji elektronske opreme (12%) i u segmentu medicinske tehnike (11%).

Prema izveštaju UNIDO industrijske zemlje odlično stoje u takozvanom "high tech" sektoru, dok manji rast imaju u tradicionalnim sektorima kao što su proizvodnja namirnica, pića, ili tekstila i odeće, dok je rast proizvodnje u zemljama u razvoju prisutan gotovo u svim sektorima industrije.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?