IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kanađani ulažu 120 miliona evra u izgradnju dve hidroelektrane na Limu

14.02.2011. | I. Kriještorac | Danas

Kanadska kompanija Reservoir kapital korporejšn fokusirana je na aktivnosti u Srbiji i regionu u cilju sticanja i mogućnosti razvoja prirodnih resursa u ovom delu Evrope.

Kompanija ulaže sredstva u obnovljive izvore energije i istraživanja plemenitih metala u Srbiji, a pored energetskih projekata HE Brodarevo 1 i Brodarevo 2 trenutno raspolaže istražnim pravima na još devet novih lokacija, rečeno je nedavno u Prijepolju prilikom otvaranja Kancelarije Renewable Energy Ventures (REV) u ovom gradu koja već poodavno prikuplja neophodnu dokumentaciju i obavlja istražne radove u cilju donošenja konačne odluke o isplativosti izgradnje dve hidrocentrale na Limu, na delu koji se nalazi na području prijepoljske opštine.

Kancelariju je otvorio Majls Tompson, jedan od vlasnika kanadske kompanije i njen direktor za Evropu. Rekao je da će u početku kancelarija pružati neophodnu logostičku podršku istražnim i eventualno, pripremnim radovima za izgradnju hidrocentrala na Limu, uzvodno i nizvodno od Brodareva.

-Otvaranje službene kancelarije u Prijepolju pouzdan je znak da je naša kompanija veoma zainteresovana za efikasan završetak ispitivanja i izradu studije o izvodljivosti i isplativosti izgradnje hidrocentrala na Limu, istakla je Miljana Vidović, direktorka kompanije REV registovane u Srbiji, a koja je u celosti u vlasništvu kanadske korporacije Reservoir Capital Corp.

„U pitanju je neosporan hidrološki potencijal Lima i njegovih pritoka s jedne i perspektiva Srbije kao, verujemo, vrlo izvesnog budućeg člana EU. Energija i sirovinski izvori su svetski ekonomski problemi i to je prevagnulo kod investitora i naše kompanije da se okrenemo proizvodnji kvalitetne energije i istraživanjima i eventualno, eksploataciji rudnih bogatstava. Smatramo da je to interes i Srbije u kojem nije teško prepoznati ni kolektivne a ni pojedinačne interese, u ovom slučaju građana Prijepolja i Brodareva“, dodala je Vidović.

- Naša kompanija poseduje trenutno dve energetske dozvole Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije poznate kao Brodarevo 1 i Brodarevo 2, koje nam daju ekskluzivna prava za izgradnju HE, naravno uz pribavljanje i ostale potrebne dokumentacije.

Radovi na izgradnji hidrocentrala trajaće od dve i po do tri godine. Rok bi možda bio i kraći da ne mora da se izmešta i deo magistralnog puta od oko sedam kilometara kanjonom Lima prema Crnoj Gori. Oko 70 odsto investicije predstavljaju građevinski radovi i biće povereni domaćim firmama koje ispune potrebne uslove, rekao je Majls Tompson, direktor kompanije za Evropu.

Predstavnici lokalne vlasti u Prijepolju podržavaju izgradnju hidrocentrala na Limu. Međutim, pored izuzetno velike nezaposlenosti i siromaštva, raspoloženje među građanima još nije takvo, naročito kod zagovornika očuvanja kanjona Lima, da bez pogovora prihvataju dve nove jezerske akumulacije uzvodno uz reku, do granice sa Crnom Gorom.

Ipak, kako se čulo prilikom otvaranja kancelarije kanadske kompanije u Prijepolju, velika je verovatnoća da već najesen na Limu kod Brodareva počnu radovi na izgradnji dve hidrocentrale snage 23 i 25 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 180 gigavat-časova električne energije. Investicija bi iznosila oko 120 miliona evra.

- Brane će biti visoke 22 i 23 metra. Potopiće se, uglavnom, najuži deo kanjona Lima, na kojem konfiguracija terena ne zahteva veće aktivnosti na raseljavanju stanovništva. Prva HE gradiće se tri kilometra uzvodno od Brodareva, imaće branu od 70 metara i jezero dugo oko 7,5 kilometara prema Crnoj Gori, ali neće prelaziti teritoriju Republike Srbije.

Lokacija hidroelektrane ‘’Brodarevo 2’’ je iznad sela Lučice sa branom od 250 metara i jezerom dugim 10 kilometara. Obe hidrocentrale imaće riblje staze, što posebno zanima ovdašnje ribolovce i biće bez nekog znatnijeg uticaja na životnu sredinu, rekao je Nikola Nikolić, stručni konsultant kompanije REV.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;