Vojvođanskim opštinama bespovratna sredstva za otklanjanje posledica eksploatacije mineralnih sirovina

05.11.2010. | eKapija

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radosav Striković potpisao je juče u Vladi Vojvodine ugovore o dodeli bespovratnih sredstava ostvarenih od plaćanja naknada za korišćenje mineralnih sirovina, sa pet vojvođanskih opština i osam mesnih zajednica.

Sredstva, koja su namenjena za otklanjanja štetnih posledica nastalih eksploatacijom mineralnih sirovina, dobile su opštine Irig, Kovačica, Nova Crnja, Novi Bečej i Apatin i MZ Šatrinci (Opština Irig), Novo Miloševo (Opština Novi Bečej), Druga MZ Kovin, MZ Čoka, Maglić (Opština Bački Petrovac), Treća MZ Vrbas, MZ Maradik (Opština Inđija) i MZ Sivac (Opština Kula).

- Potpisivanjem ugovora završili smo proces koji je započet još prošle godine, kazao je Striković i objasnio da su sredstva dobijena od nadoknada za iskop mineralnih sirovina, od kojih jedan deo pripada Pokrajini. Objasnio je i da se osnovna odrednica koja reguliše sredstva isključivo odnosi na kopove koji su u radu, zbog čega je bilo nesporazuma sa pojedinim lokalnim samoupravama prilikom konkurisanja.

Striković je najavio da će konkurs za 2010. godinu biti objavljen krajem godine, te da očekuje da će iznos sredstava biti veći nego za 2009. godinu.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine ostvario je u 2009. godini prihod od ovih naknada u iznosu od 59.295.375,00 dinara. Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava namenjen je za izradu i realizaciju projekata u cilju sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica nastalih eksploatacijom mineralnih sirovina, kao što su rekultivacija i revitalizacija napuštenih kopova, uvođenje nove tehnologije koja omogućava bolje iskorišćavanje mineralnih sirovina bez otpadne tehnologije, smanjenje potrošnje energije po jedinici gotovog proizvoda, smanjenju štetnih gasova, kao i racionalizaciji potrošnje podzemnih voda.

Prednost kod dobijanja sredstava imale su opštine koje su imale najveće sopstveno učešće i najkraće rokove za završetak predviđenih radova. Pored današnjih dobitnika sredstava, do sada su odobrena sredstva za realizaciju tri projekta, za dva privredna subjekta i jednu lokalnu samoupravu (krajem 2009. godine), a u julu ove godine odobrena su sredstva za projekte još tri lokalne samouprave.

Linkovi:

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

IKT
IKT
BEOGRAD
www.ikt.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije