INFONET-468X60-BANNER

Novih 50km Moravskog koridora biće izgrađeno ove godine

01.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će ove godine biti izgrađeno novih 50 kilometara Moravskog koridora, jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji. Ovaj korak će, kako se očekuje, omogućiti bržu i efikasniju povezanost oko 500.000 stanovnika Kruševca, Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke Banje i okolnih mesta sa ostatkom zemlje, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Izgradnja puta

Ilustracija (Foto: Pexels)

Tokom obilaska radova na deonici od Koševa prema Trsteniku, Vesić je istakao da je već završeno 27,83 kilometara puta od Pojata do Koševa, dok se radovi na preostalih skoro 20 kilometara prema Trsteniku odvijaju veoma dobro, sa završenih 94% nasipa i više od 80% objekata.

Pored toga, planirano je da se do kraja godine završi i deonica od Preljine prema Adranima, dužine 30 kilometara, čime bi se ukupno završilo 50 kilometara Moravskog koridora u ovoj godini. Vesić je naglasio da izgradnja ovog koridora ne samo da će doprineti većim investicijama, razvoju turizma i lokalnog biznisa, već i pružiti temelj za pravu decentralizaciju Srbije, omogućavajući veću mobilnost stanovništva i olakšavajući investicije.

Ministarstvo takođe radi na projektima rekonstrukcije pruga, uključujući Stalać-Kruševac-Kraljevo-Rudnica i Kragujevac-Kraljevo-Čačak-Požega prema Užicu, što će dodatno poboljšati saobraćajnu infrastrukturu u zemlji.

Prema Vesićevim rečima, ove godine se očekuje završetak oko 166 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, a do 2027. planirano je skoro 480 kilometara novih puteva.

Direktor JP "Koridori Srbije" Aleksandar Antić istakao je da trenutno na gradilištu radi više od 3.700 radnika sa preko 1.500 jedinica mehanizacije. Dodao je da će radovi na deonici od Krušеvca do Trstеnika možda biti završeni i pre roka, kao i da se na drugom delu trase, uprkos određenim problemima, takođe napreduje.

Završetak izgradnje Moravskog koridora očekuje se sledeće godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;