INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vrednost građevinskih radova premašila 5 milijardi evra

13.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U protekloj godini građevinski sektor u Srbiji zabeležio je veliki rast. Prema rečima Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, vrednost izvedenih radova dostigla je skoro 5,5 milijardi evra.

Građevinska industrija

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Ovaj podatak Vesić je izneo juče na Srpsko-grčkom poslovnom forumu, naglašavajući značajnu ulogu građevinske industrije u nacionalnoj ekonomiji.

Ministar je naveo da udeo građevinske industrije u bruto domaćem proizvodu Srbije iznosi 5,5%, što jeznačajan rast u poređenju sa 3% zabeleženih pre deset godina. Osim toga, četvrti kvartal 2023. godine pokazao je rast vrednosti izvedenih radova za 13,9% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je ukupna vrednost građevinskih radova u 2022. godini porasla za oko 16,1%, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Vesić je takođe istakao povećanje broja izdatih građevinskih dozvola, što ukazuje na kontinuirani rast i razvoj sektora. Ulaganja u infrastrukturu tokom 2023. godine iznosila su 3,8 milijardi evra, a očekuje se da će u 2024. godini ta cifra dostići skoro četiri milijarde evra.

Ovo predstavlja značajnu priliku ne samo za domaće, već i za strane investitore. Vesić je naveo da je sa grčkim kolegom dogovorio nekoliko zajedničkih projekata, među kojima je i izgradnja brze pruge koja će povezati Budimpeštu i Atinu.

Vesić je rekao i da je sa Evropskom unijom nedavno potpisan ugovor za izgradnju pruge prema Nišu uz grant od 610 miliona evra. Najavio je raspisivanje tri tendera za nadzor nad ovim projektom, pozivajući kompanije sa iskustvom u izgradnji pruga da se prijave. Osim toga, podsetio je na potpisani Memorandum sa Vladom Severne Makedonije o nastavku pruge od Niša do Skoplja, naglašavajući regionalni značaj ovih projekata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;