INFONET-468X60-BANNER

Stanogradnja kaska za velikim infrastrukturnim projektima

11.01.2024. | Politika

Sektor građevinarstva u Srbiji beleži oporavak, sa značajnim rastom u drugom i trećem tromesečju 2023. godine, nakon pada u 2022. godini.

Stanogradnja

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Ekonomista Ivan Nikolić u svojoj analizi "Da li je zastoj u stanogradnji privremen" ističe da je ovaj rast rezultat velikih infrastrukturnih projekata, uključujući obilaznicu oko Beograda, Moravski koridor, auto-put Preljina-Požega, Ruma-Šabac, železničku prugu Novi Sad-Subotica, te gasni interkonektor Niš-Dimitrovgrad, piše Politika.

Međutim, stanogradnja nije pratila ovaj trend. Segmenti domaće proizvodnje i uvoz građevinskih materijala za stanogradnju pokazali su pad, posebno u kontekstu nestabilnosti tržišta građevinskih materijala usled pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini. Količinski uvoz proizvoda poput zidarske opeke i crepa značajno je smanjen, što ukazuje na realni pad tražnje u sektoru stanogradnje.

Zabrinjavajući su i podaci Republičkog geodetskog zavoda o smanjenju broja kupoprodaja nepokretnosti u prvih šest meseci 2023. godine. Vrednost tržišta nepokretnosti u trećem tromesečju 2023. godine iznosila je 1,5 milijardi evra, što je pad od 10% u odnosu na prethodnu godinu.

Ipak, Nikolić navodi da je u drugom polugođu 2023. došlo do određenog poboljšanja u stanogradnji, zahvaljujući izgradnji većih stambenih kompleksa kao što su "Beograd na vodi", "Depo", "Voždove kapije", "Velport", "Viva rezidensis", kao i veliki stambeno-poslovni kompleks u Nišu.

Nikolić zaključuje da problem stanogradnje leži pre svega u smanjenoj tražnji, usled rasta cena stanova i inflacionih pritisaka. Zaoštreni monetarni uslovi i rast kamatnih stopa takođe su uticali na tražnju, iako je u Srbiji većina nekretnina kupljena bez kreditnih sredstava.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;